Muzeji i galerije Nikšić na Međunarodnom danu muzeja u Vrbasu

Javna ustanova (JU)”Muzeji i galerije” Nikšić u saradnji sa Gradskim muzejem u Vrbasu i Kućom legata iz Beograda učestvovala je  u organizaciji izložbe slika “Princeze na dvoru Petrovića” i izložbe arhivskog materijala iz Legata Petra Lubarde “Petar Lubarda – sasvim lično”.

O saradnji tri grada i tri ustanove kulture, povodom obilježavanja Međunarodnog dana muzeja – 18. maja, koji ove godine ima temu: Muzeji za edukaciju i istraživanje, govorili su direktori pomenutih ustanova: Vesna Todorović, Vesna Grgurović i Filip Brusić – Reno. Izložbe su organizovane 15. maja u Gradskom muzeju u Vrbasu.

Iz nikšićke ustanove navode da su autorke izložbe “Princeze na dvoru Petrovića”: slikar i muzejski pedagog Iva Stanišić  na otvaranju govorila o načinu slikanja i metodologiji izrade 11 portreta koje je uradila, istoričar – kustos i muzejski pedagog Marina Korać je govorila o istorijskom periodu u kome su princeze živjele i o njihovim biografijama, dok je slikar, muzejski savjetnik i kostimograf Olivera Eraković, koja je za potrebe ove izložbe izradila repliku jednog kostima Jelene Savojske, nešto više rekla o ovoj najpoznatijoj ćerki kralja Nikole i načinu kako je radila pomenuti kostim. Izložba će biti otvorena do 15.juna.

O izložbi “Petar Lubarda – sasvim lično”, o konceptu rada i grupisanju građe na panelima na kojima je predstavljeno više od 100 dokumenata iz Legata Petra Lubarde govorila je autor izložbe, master istoričar i arhivista Katarina Ćurić.

foto:JU Muzeji i galerije Nikšić

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA