Mentalitetska, porodično- farsična priča: “Krst sa petokrakom”  

Predstava „Krst sa petokrakom“ po  tekstu Velizara Radonjića, a u režiji Zorana Rakočevića  izvedena je u Nikšičkom pozorištu.

Nova produkcija   Teatra „Korifej“  odigrana je u znak sjećanja na Gorana Bulajića, nedavno preminulog  reditelja i dramaturga, prijatelja i velikog podržavaoca kolašinskog teatra.

Predstava “Krst sa petokrakom“ je mentalitetska, porodično  farsična priča o društvu lišenog ljudskog dostojanstva, u posttranzicijskom periodu, u kome je mnogo toga podređeno  političkom interesu.

Tako je  i okupljenje članova  ožalošćene crnogorske  porodice i njihov dogovor oko đedove sahrane, preobražen u  političku  kampanju u susret nadolazećim izborima.

Dramski  tekst  Velizara Radonjića, demistifikuje  razne  političke trgovine,  interese i krađe, ukazuje  na  spinovane, vješto  plasirane  indetitetske  razlike  sa ciljem razdora  porodice i urušavanja ljudskog dostojanstva. Kolašinski teatar “Korifej” u misiji afirmacije crnogorskog dramskog teksta postavio je ovaj Radonjićev komad.

U predstavi  igraju i: Đorđije Tatić, Pavle Bogojević, Danica Rajković,Anđelija Rondović, Nemanja Todorović, Lazar Đurđević i Luka Stanković.

Scenografiju potpisuje Ivanka Vana Prelević, scenski pokret Anđelija Rondović, kostime Zoran Rakočević, tehniku svjetla i tona Radovan Drašković, a zanatske radove Miroslav Lisičić. Dizajner je Srđa Dragović, a autor fotografije Duško Miljanić.

Teatar  „Korifej “  mentalitetsku predstavu “Krst sa petokrakom”  koja propituje posttranzicijske  i političke disfunkcije  u porodici i  društvenom mikrokosmosu, u okviru mini  turneje, nakon Cetinja, Tivta i Nikšića,  izvešće i u Danilovgradu.

Jovan Džodžo

foto/video:RTNK

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA