Knjiga „Marino Borbikoni i Crna Gora” predstavljena u San Marinu

Knjiga „Marino i Borbikoni i Crna Gora” autora Nenada Stevovića, izdata na crnogorskom i italijanskom jeziku, bila je povod kulturnog i diplomatskog događaja u San Marinu, saopšteno je iz Udruženja Crnogoraca Srbije „Krstaš“.

„Marino Borbikoni je jedna od najcjenjenijih sanmarinskih ličnosti prve polovine 20. vijeka. Istaknuti profesor, političar i intelektualac, nekoliko puta šef države, bio je veliki zagovornik nezavisnosti Crne Gore između dva svjetska rata, kao i promoter Procrnogorskog komiteta u San Marinu“, navodi se u saopštenju.

Ističu da je delegacija Crne Gore koju je predvodila ambasadorka Milena Šofranac Ljubojević primljena u audijenciju u Regentstvo Republike San Marino na najvišem nivou.

„Kapetani regenti Filipo Tamanjini i Gaetano Troina su pored autora knjige primili i Dejana Vukovića generalnog direktora za ekonomsku i kulturnu diplomatiju MVP. Regentstvo je istaklo da su neizmjerna vrijednost slobode, puna afirmacija nacionalnog identiteta, jačanje razumijavanja, prijateljstva i saradnje stubovi Borbikonijeve misli, ali i autora studije o njemu, politikologa, publiciste i istraživača Nenad Stevovića, navodeći da ovo djelo predstavlja simbol koji učvršćuje istoriju čvrstog prijateljstva između Republike San Marina i Crne Gore“, kazali su iz Udruženja Crnogoraca Srbije „Krstaš“.

Nakon audijencije u palati Publiko, knjiga je predstavljena u palati Begni predstavnicima kulturnih i naučnih institucija i građanstvu San Marina.

„Pored autora govorili su crnogorski istoričar Vukota Vukotić i istoričar iz San Marina prof. Verter Kasali. Organizatori ovog kulturnog i diplomatskog događaja su Sekretarijat za vanjske poslove San Marina, Ambasada Crne Gore u Rimu i ambasadorka San Marina u Crnoj Gori“, zaključuje se u saopštenju.

Foto: Udruženje Crnogoraca Srbije „Krstaš“

NIKŠIĆ PROGNOZA