(FOTO/VIDEO) U Nikšiću promovisana monografija o Iliji Šobajiću

U Gradskoj kući  predstavljena  Ilustrovana dvojezična monografija  „Ilija Šobajić – između istorijskog i mitskog“ autora Luke Đukanovića. Knjigu je  povodom sedamdeset godina od upokojenja poznatog akademskog umjetnika i rodonačelnika crteža i grafike objavila Javna škola (JU) Muzeji i galerije Nikšić.

Monografija  „Ilija Šobajić – između istorijskog i mitskog“ sadrži 14 poglavlje, u kojima   autor Luka Đukanović, kustos u JU Muzeji i galerije Nikšić, skadno i hronološki  iznosi  detalje i zanimljivosti o stvaralaštvu i životu Ilije Šobajića, izuzetnog crtača akademskog realizma. Obilje dokumenata, fotografija i crteža  doprinosi jasnijem sagledavanju i razunjevanju vremena i okolnosti u kojima se Ilija Šobajić školovao, sazrijevao i stvarao.

Savršenim balansom arhivske građe, teksta i reprodukcija sagledana je cjelokupna likovna poetika i život majstora crteža Ilije Šobajića, njegove veze  sa knjazom i kraljem Nikolom i Jovanom Jovanovićem Zmajem.

„Otmena i čitljiva monografija  obuhvata vrijeme   društvenih, kulturnih ali i političkih prilika u  ondašnjoj Crnoj Gori  je  vrsta umjetničkog djela“, smatra ljiljana Karadžić, istoričarka umjetnosti.

Vizuelnu komponentu, grafičko oblikovanje monografije uradio je akademski slikar, kustos u JU Muzeji i galerije Nikšić, David Delibašić.

Monografija sa Šobajićevim radovima, studijama, portretima, aktovima i pejzažima govori o umjetniku, prepoznatljive poetike i identiteta,  daje osvrt  na razvoj umjetnosti u Crnoj Gori i pojašnjava ulogu i značaj  pojedinih likovnih stvaralaca, među kojim je  i Petar Lubarda, Šobajićev učenik. Duhovna podloga oba umjetnika  bila je Crna Gora.

Studuiozna Ilustrovana dvojezična monografija  „Ilija Šobajić – između istorijskog i mitskog“ autora Luke Đukanovića, čije je štampanje pomogla  Elektoprivreda Crne Gore,  prva  je orginalna knjiga, tog tipa, koju je izdala JU Muzeji i galerije Nikšić.

Jovan Džodžo

video:RTNK

foto:JU Muzeji i galerije Nikšić

NIKŠIĆ PROGNOZA