Dokumentarni film „Mamula All Inclusive“ na SFF 2023

Regionalna premijera dugometražnog dokumentarnog filma “Mamula All Inclusive”, autora Aleksandra Reljića, održaće se na “Sarajevo Film Festivalu 2023”, u subotu 12.08. u 14 sati, u okviru programa programa Suočavanje sa prošlošću.

Dokumentarni film “Mamula All Inclusive” realizovan je uz finansijsku podršku Filmskog centra Srbije, a u produkciji Greenfield Production i koprodukciji Al Jazeera Balkans, kao i manjinskih producenata Core Dox i Centra za građansko obrazovanje (CGO).

Dodatno, upravo je ideja o filmu predstavljena na Sarajevo Film Festivalu, u okviru True Stories Market, 2017. godine od strane predstavnika CGO-a.

Kako je saopšteno iz CGO, film je rađen gotovo sedam godina, a iz godine u godinu, od septembra 2017. do septembra 2022, snimano je pretvaranje ostrva Lastavica i tvrđave Mamula, koje se nalaze na ulazu u Bokokotorski zaliv, iz nekadašnjeg koncentracionog logora u moderni hotelski kompleks.

Pored toga, praćena je i transformacija javnog mnjenja u odnosu na ovaj projekat, iz ugla logoraša Iva Markovića, koji je sa svojih devet godina, tamnovao u tom logoru, pod komandom italijanskih fašista Benita Musolinija.

„Ideja filma bila je da se prikaže da je u današnjem svijetu važan samo novac, koji briše sve pred sobom, pa i stradanje ljudskih žrtava“, rekao je Aleksandar Reljić, autor filma.

Skupština Crne Gore je 2015. godine donijela odluku da se švajcarsko-egipatskoj kompaniji ORASCOM da tvrđava Mamula u koncesiju na 49 godina i da na tom mjestu izgradi „hotelski spa rizort sa muzejskim prostorom“.

“Iz tog razloga je film dobio naziv “Mamula All Inclusive”, naveo je Reljić.

Nakon regionalne premijere, sa gledaocima na Sarajevo film festivalu razgovaraće autor Aleksadar Reljić, Dragan Gmizić, glavni producent i Daliborka Uljarević, ispred CGO-a kao manjinskog producenta.

Kako je saopšteno iz CGO-a, crnogorska premijera dokumentarnog filma “Mamula All Inclusive” biće organizovana u okviru Crnogorskog festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2023, koji organizuje CGO, a tradicionalno počinje 10. decembra.

Pored centralnog programa u Podgorici, Festival UBRZAJ ima svoja skraćena izdanja u Kotoru i Beranama, na kojima će, takođe, biti prikazan film “Mamula All Inclusive”.

Foto: CGO

NIKŠIĆ PROGNOZA