„Digitalna kultura–kultura mladih“: U Gradskoj kući u Nikšiću održana radionica o digitalnom nasilju

Nastavak programskih aktivnosti u okviru projekta ,,Digitalna kultura–kultura mladih“ koji je odobren od strane Ministarstva kulture i medija Crne Gore, a koji implementira JU OŠ ,,Luka Simonović“ u saradnji sa JU Narodna biblioteka ,,Njegoš“ Nikšić, sa primarnim fokusom na interaktivnu radionicu sa igrokazom na engleskom jeziku Cyberbullying/Digitalno nasilje, realizovan je juče u Gradskoj kući.

„Kroz saradnju i umrežavanje, projektni tim, koji čine učenice JU OŠ ,,Luka Simonović“ sa svojim koordinatorkama Nadom Orbović, profesoricom informatike i tehnike i Sandrom Đukanović, profesoricom engleskog jezika i književnosti i bibliotekarima, podstaknut je razgovor sa učenicima I razreda JU Gimnazija ,,Stojan Cerović“ koji su u pratnji profesorice matematike Olivere Blagojević i profesorice francuskog jezika i književnosti Julije Radojević, razmjenjivali informacije na temu elektronskog nasilja, zašto ga ljudi čine i na koji način ga mogu prepoznati. Tim povodom izveden je performans na engleskom jeziku na kojem su prikazani različiti elementi sajber nasilja putem omalovažavanja, lažnog predstavljanja, „flejmovanja“, distribuiranja ličnih materijala, manipulacije i ucjenjivanja kao ilustrativnih primjera“, navodi se u saopštenju JU Narodna biblioteka ,,Njegoš“ Nikšić.

Dodaju da je bilo riječi i o identifikaciji odgovarajućih načina reagovanja, ključnim statistikama, razvijanju svijesti o posljedicama nasilja na Internetu, razumijevanju i podršci osoba koje su izložene maltretiranju, a samim tim i pokazivanju empatije, kao i prepoznavanju vještina i procedura za suzbijanje digitalnog nasilja. Tom prilikom, istaknuto je da je bitno voditi računa kakve informacije ostavljamo na internetu, te da je neophodno poštovati različita mišljenja bez obzira na lična uvjerenja ili stavove.

Na radionici je zaključeno da nasilje uvijek treba prijaviti, te da je učenike potrebno obrazovati da budu odgovorni, kompetentni i kreativni korisnici informacijske i komunikacijske onlajn tehnologije.

„Cilj ovog projekta je izgradnja mostova između nosilaca kulturne djelatnosti i djece i mladih, a sa namjerom zaštite njihovih prava kada je u pitanju pristup kulturi i slobodnom umjetničkom stvaralaštvu kroz realizaciju kvalitetnih kulturnih sadržaja čiji su glavni korisnici upravo djeca i mladi“, zaključili su.

Foto: JU Narodna biblioteka ,,Njegoš“ Nikšić

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA