Danas otvaranje 18. Međunarodnog sajma knjiga u Podgorici

18. Međunarodni podgorički sajam knjiga, jedna od najvažnijih kulturnih manifestacija kod nas, svečano će biti otvoren 10. maja u 13 časova u Muzičkom centru i u 14 časova na sajamskom prostoru Big fashion.

Sajam knjiga će u 13 časova u Muzičkom centru otvoriti Tamara Vujović, ministarka kulture i medija, a obratiće se i Anđela Jakšić Stojanović, ministarka prosvjete nauke i inovacija, An-Mari Maske (Anne-Marie Masky) ambasadorka Francuske, Predrag Uljarević, direktor izdavačke kuće Nova knjiga, Nataša Nelević, književnica i Žan Fransoa Galtu (Jean-Francois Galletout), književnik.

Program svečanog otvaranja vodiće Vjera Mujović, glumica Narodnog pozorišta u Beogradu.  Zemlja počasni gost ove godine je Republika Francuska. Počasni gost je u prilici da na Sajmu predstavi autore iz svoje zemlje, prevodioce, izdavače, distributere, kao i sve one koji su na različite načine povezani sa knjigom.

U 14 časova na sajamskom prostoru Big – fashion planirano je otvaranje štanda Francuske koga će otvoriti An-Mari Maske (Anne-Marie Masky), ambasadorka Francuske.

Pored Francuske, zemlje počasnog gosta, na Sajmu će biti predstavljeno više od 100 izdavača iz Crne Gore, regiona i Evrope.

Osim predstavljanja autora  i programa na štandovima izlagača, tokom sajamskih dana biće organizovano blizu 100  tribinskih programa. U programu učestvuje više od 200 pisaca, teoretičara, urednika, prevodilaca, izdavača, kritičara, biće upriličeni i svakodnevni programi za djecu, učenike i studente.

Umjetnički program prvog dana Sajma počinje u 15 časova predstavljanjem škole – Gimnazija “Slobodan Škerović”, u 16.00 časova akademik Miro Vuksanović predstavlja Sabrana djela. Predstavljanje projekta “Olimpijada kulture- Sarajevo 2025” koji sadrži predstavljanje 35.Sarajevskog sajma knjiga i 40. Internacionalnog festivala “Sarajevska zima” zakazano je za 17 časova. Razgovori sa piscima Žan Fransoa Galtu “Putešestvija po zemlji koja više ne postoji”  i  Brankom Gradišnikom planirani su za 16 i 17 časova.

Kristijan Novak promoviše svoj novi roman “Slučaj vlastite pogibelji” u 20 časova čije je crnogsko izdanje upravo objavljeno kod izdavačke kuće Nova knjiga.

U okviru 18. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga tradicionalno će biti dodijeljene sajamske nagrade i priznanja.

Radno vrijeme Sajma knjiga je od 10.30 do 21.30.

Ulaznice koštaju 2€, odnosno 1 € za studente i đake, a za djecu sa roditeljima ulaz je besplatan.

Foto: sajamknjigapg.com

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA