CNP: „Smrt i njeni hirovi“ 24. februara

Predstava „Smrt i njeni hirovi“, prema Žozeu Saramagu, u dramatizaciji i režiji Lidije Dedović, premijeno će biti izvedena u subotu, 24. februara na Sceni Studio Crnogorskog narodnog pozorišta u 20 sati.

Rad na predstavi započet je 2020. godine, a potom obustavljen tokom pandemije korona virusa. 

Adaptaciju potpisuje Kata Đarmati, dramaturškinja je Stela Mišković, kompozitorka Irena Popović-Dragović, scenografiju i dizajn svjetla radio je Branko Hojnik sa asistentkinjom Andrejom Rondović. Kostimografkinja je Lina Leković, pokret je radio Gregor Luštek, instruktora stepa Vera Tsarikovskaia, asistentkinja režije Anđelka Nenezić. Izrada maski povjerena je Ivanki Vani Prelević, lektorka je Jelena Šušanj, a izvršna producentkinja Nela Otašević.

U jednoj neimenovanoj zemlji, u ponoć 1. januara na misteriozan način smrt prestaje da posjećuje njene stanovnike. Od tog trenutka niko više ne umire i odgovor na ovu nevjerovatnu pojavu nijesu u stanju da daju ni naučni, ni državni, ni crkveni autoriteti. Saramago na sebi svojstven način, satirično, opisuje sve probleme sa kojima se državni vrh, administracija, birokratija, ekonomija, industrija, mediji i mafija susreću. 

Uloge tumače: Nada Vukčević, Dejan Ivanić, Ana Vučković, Julija Milačić Petrović Njegoš, Jadranka Mamić, Nikola Perišić, Omar Bajramspahić, Lazar Dragojević; Predrag Pavićević. Muzičari su Marija Mitrović i Mladen Nikčević.

Foto: Duško Miljanić

NIKŠIĆ PROGNOZA