Željezarci: Uništio nas je jedan Đukanović, e ovaj drugi neće

Radnici EPCG Željezara Nikšić na okupljanju u krugu fabrike poručili su rukovodstvu Elektroprivrede Crne gore (EPCG) da neće dozvoliti da Miodrag Daka Davidović uđe u pogone Čeličane i Kovačnice.

Davidović je zainteresovan da te pogone od EPCG zakupi i da pokrene proizvodnju čelika u nikšićkoj fabrici i navodno trenutno pregovara sa rukovodstvo kompanije. Radnici ističu da nisu uključeni u te pregovore, i najavljuju mgućnost protesta ispred upravne zgrade EPCG u Nikšiću.

„Ovi radnici koji su izborili povratak Željezare u ruke države i trebali su bilti upućeni u te pregovore, da vidimo ko dolazi da opet vršlja po ovoj fabrici. Hoćemo li  opet da sdođemo u situaciju da radnici Željezare vise po ulicama i da ostaju bez posla. E boga mi nećemo“, poručio je sa današnjeg okupljanja radnik Ljubiša Đikanović.

Radnici Davidovića ne žele u fabrici, jer, kako je istaknuto, znaju kako je ranije „ulazio u Željezaru“

„Nismo mi protiv investotora, nismo protiv da radi Čeličane i Kovačnice. Ali Davidoviću da  biste došli ovdje treba da pokažete  60 miliona, deset  miliona prije nego što pokušate da pregovarate a onda svako pola godine po pet miliona. Dosta ste  vi puta dolazili u Željezaru, nismo vidjeli  investicije, ali ste svaki put otišli punoga džepa  iz fabrike. I samo da  znate više nećete kopati ni bernu , nećete  više rezati pogone i nećete više uništavati  i pogone i radnike“, poručio je predsjednik fabričkog Sindikata Ivan Vujović.

On je istakao da rukovodstvo EPCG „ispod žita“ pregovara sa Davidovićem, pa su imali i poruku za predsjendika Odbora direktora EPCG Milutina Đukanovića.

„Uništio nas je jedan Đukanović e ovaj drugi  neće kunem ti se. Ako treba sjutra ili prekosjutra idemo ispred EPCG da poručimo da želimo i hoćemo da radimo. Nismo protic investitora ali svaki mora da  poštuje i državu i radnike, a  prije svega i vi Milutine ima da nas poštujete. Pamet u glavu,  niste vi bogom dani dao dlučujete sudbine  ovih radnika i njihovih porodica.“, poručio je Vujović u ime kolega.

Manojlović: Imamo zainteresovane za kovane čelike, vrijednost oko četiri miliona eura

Izvršni direktor EPCG Željezara Nikšić Đorđije Manojlović kazao je da njihova komercijalna služba ima brojne upite za kovane čelike, odnosno za preko 2,5 hiljade tona.

„Na te upite treba što hitnije odgovoriti da bi ti ljudi  dali zvanične narudže. Vrijednost  te naružbe  je nekih četiri miliona eura tako da bi  onda od Kovačnice servisirali i plate i imala bi firma  određeni dio zarade“, istakao je Manojlović.

Biljana Brašnjo

foto:RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA