Zelenom tranzicijom do održive i uspješne ekonomije

Centralna banka (CBCG) je, prema riječima njene guvernerke Irene Radović, zainteresovana da bude dio regionalnih i međunarodnih inicijativa na planu zelene tranzicije, koje će značiti razmjenu iskustava i najboljih praksi i doprinijeti bržoj tranziciji ka održivoj ekonomiji.

Radović se sastala sa izvršnom direktoricom kompanije Sustineri Partners i osnivačicom ESG Adria Samita, Biljanom Braithwaite.

“Ovaj samit predstavlja regionalnu platformu za dijalog o aktuelnim globalnim i regionalnim pitanjima održivosti i trendovima na najvišem nivou”, naveli su iz CBCG.

Ovogodišnji, drugi po redu ESG Adria Samit, održaće se u Tivtu od 24. do 26. aprila i okupiće poslovne lidere, predstavnike vlada, međunarodnih organizacija i civilnog društva, kao i stručnjake za održivost iz Adria regiona i šire.

Samit će biti prilika za dijalog o novim rješenjima, inicijativama i investicijama koje mogu pomoći da se ubrza implementacija ESG agende u zemljama regiona.

Radović i Braithwaite razgovarale su o važnosti ovog događaja za promovisanje ESG standarda i osnaživanje javnog i privatnog sektora da u svom radu daju prioritet održivosti.

“Sagovornice su istakle važnost zelene tranzicije u finansijskom sektoru i saglasile se u ocjeni da će banke koje u ovom segmentu budu proaktivne, osigurati konkurentsku prednost na tržištu, a time i uspješnije poslovanje”, zaključuje se u saopštenju.

Foto: CBCG

NIKŠIĆ PROGNOZA