Zabrinjavajući podaci Centralne banke: Računi u blokadi zbog duga od 1,16 milijardi

Na kraju oktobra u blokadi je bilo 19.880 dužnika, a ukupan iznos duga svih blokiranih preduzeća i preduzetnika iznosio je 1,159 milijardi eura, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

Od tolikog iznosa duga, koji čini trećinu državnog budžeta, na preduzeća koja su u blokadi više od godinu dana odnosi se 1,119 milijardi eura, što je gotovo kompletan iznos. Što govori u prilog tome da najveći broj tih preduzeća neće nikad izaći iz blokade, odnosno platiti dug zbog kojeg im je blokiran račun. Broj dužnika koji su blokirani duže od 12 mjeseci je 18.384, prenosi Dan.

Do jedne godine u blokadi je 1.496 dužnika, a njihov iznos duga je 40,6 miliona eura.

Najveći dužnik od blokiranih preduzeća je firma za proizvodnju i promet roba i usluga „Barać“ iz Podgorice. Ta firma, osnovana, prema podacima CRPS-a, 26. oktobra 2005. godine blokirana je na iznos od 107,9 miliona eura. Osnivač te firme je Jovana Barać.

Drugi najveći dug odnosi se na firmu „Begrad“ iz Budve čija je djelatnost izgradnja stambenih i nestambenih zgrada. Oni su u blokadi zbog duga od 76,7 miliona eura. Osnivači te firme su Igor Barać i Zoran Tomašević.

Na trećem mjestu po visini blokade je Kazino „Avala“, čija je djelatnost priređivanje igara na sreću. Firma koja je dugo vodila spor sa hotelom „Avala“, zbog kazina u tom objektu, u blokadi je na iznos od 23,6 miliona eura. Osnivači te firme su Avala holding limited i Montenegro menadžment grup.

Cijevna komerc je na četvrtom mjestu po visini duga sa 23,2 miliona eura. Vlasnik građevinske firme je Danilo Petrović.

Vektra „Jakić“, koju je osnovao Dragan Brković, peti je najveći dužnik sa 22,15 miliona duga.

Kada su u pitanju preduzeća koja su najduže u blokadi, tu je na prvom mjestu „Šmibeks“ iz Podgorice sa 8.730 dana blokade. To je skoro 24 godine, što je gotovo nemoguće, s obzirom na to da su, prema podacima CRPS-a, osnovani 13. septembra 2002. godine.

U blokadi 8.604 dana je ortačko društvo „Caki“ iz Rožaja, DOO Ogrev-promet Bijelo Polje je blkirano 8.520 dana, AD Radnik-komerc Bijelo Polje 8.504 dana, a Kerber ekspres iz Podgorice 8.496 dana.

Foto: Dan/Željko Šapurić

NIKŠIĆ PROGNOZA