Za analitičare euro dobar potez, građani žale za markom

Mnogi građani vjeruju da je novac ranije mnogo više vrijedio, kao i da su cijene bile povoljnije. S druge strane analitičari navode da nam je euro donio finansijsku stabilnost i da inflaciju uzrokuju druge okolnosti. Ipak, poručuju da na inflaciju ne treba gledati skrštenih ruku već naći način da se zaštite najugroženiji građani.

Sudeći po valuti Crna Gora je u Evropi više od dvadeset godina. No mi ipak nijesmo članica eurozone. Euro smo kao nacionalnu valutu uveli davne 2002. umjesto njemačke marke. Za vremenom prije eura žale mnogi građani.

Ipak, statistika kaže da je od uvođenja eura pa do prošle godine inflacija u Crnoj Gori bila na jednocifrenom broju i da je to bio period cjenovne stabilnosti.

„Ako ste trošili 10 eura 2002. godine za određenu vrstu proizvoda 2019. ste morali izdvojiti 7-8% više, međutim, od 2022. godine dolazi do galopirajuće inflacije“, istakla je iz Društva statističara i demografa Gordana Radojević.

Međutim, od početka pandemije do danas cijene hrane su porasle do čak 40 odsto što je itekako uticalo na životni standard građana.

„Što znači da ako je domaćinstvo izdvajalo 100 eura za određenju korpu 2019. za vrijeme pandemije ono danas mora izdvojiti 140 eura to je velika promjena posebno za ona domaćinstva koja većinu svog dohotka troše na hranu i osnovne životne namirnice“, kazala je Radojević.

Akcija Stop inflaciji dala je kratkoročne mjere ipak država bi morala naći način kako da zaštiti najranjivije grupe od ovih sve češćih udara inflacije, smatra ekonomskia analitičar Oleg Filipović.

„Kako zaštititi penzionere od inflatornih udara kao najranjijih kategorija da li je to zadatak Penzionog fonda ili nekog drugog, da li omogućiti limitiranje cijena namirnica i ljekova za penzionere kao što se radi u drugim državama ili ne“, kazao je Filipović.

Crna Gora je podložna inflaciji ali da se utiče na to način postoji samo ga treba naći, smatra Filipović.

„Jer smo uvozna zavisna i zato što nemamo regulisano bilo koje tržiste sa treće strane što morate donositi radikalne odluke kad je u pitanju finansijska politika, a mi još nismo krenuli u to“, kazao je Filipović.

I dok se čeka da se neko ili nešto pokrene, rast cijena proizvoda se ne zaustavlja što, saglasni su analitičari, ukazuje da nas čeka nepovoljna jesen.

Foto: screenshot

NIKŠIĆ PROGNOZA