Vlada usvojila tekst Sporazuma o povećanju plata prosvjetarima

Vlada je usvojila informaciju o potpisivanju Sporazuma sa Sindikatom prosvjete Crne Gore i prihvatila tekst Sporazuma kojim je predviđeno povećanje plata prosvjetarima.

Sporazumom je predviđeno da će koeficijenti za zaposlene u prosvjeti koji su navedeni Granskim kolektivnim ugovorom za oblast prosvjete za 2024. godinu biti prepoznati prilikom izrade sistemskog Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, a koji će Vlada predložiti Skupštini Crne Gore na usvajanje najkasnije do kraja drugog kvartala 2024. godine.

“Do donošenja zakona, a kao garanciju primjene koeficijenata, Vlada i Sindikat pristupiće izmjenama Granskog kolektivnog ugovora za oblast prosvjete na način da će se koeficijenti složenosti iz tog Ugovora za 2024. godinu početi primjenjivati od 1. jula 2024. godine, a koeficijenti složenosti utvrđeni za 2025. godinu će se brisati”, navodi se u saopštenju.

Takođe, kako bi se dodatno unaprijedio status zaposlenih u oblasti prosvjete, Vlada i Sindikat su se sporazumjeli da će se, pored navedenog povećanja, od 1. septembra 2024. godine zarade uvećati na način da će povećanje neto zarade u kumulativnom iznosu iznositi najmanje 17odsto u odnosu na iznos zarade utvrđen na dan zaključivanja Sporazuma”, navodi se u saopštenju Vlade.

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila i informaciju u vezi statusa osoba iz Ukrajine pod privremenom zaštitom u Crnoj Gori, i donijela Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o odobravanju privremene zaštite licima iz Ukrajine.

Tim povodom, kako se navodi, zaduženo je Ministarstvo unutrašnjih poslova da obezbijedi potrebne smještajne kapacitete za primjeren smještaj stranaca pod privremenom zaštitom, neophodnu pomoć i osnovna sredstva za život.

“Odlukom se državljanima Ukrajine produžava privremena zaštita do 11. marta iduće godine, ako nije isteklo vrijeme od dvije godine od dana odobravanja privremene zaštite”, rekli su iz Vlade.

Vlada je usvojila informaciju o naknadnom uključivanju doktora medicine i doktora stomatologije na Program stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem.

Iz Vlade su rekli da se Ministarstvo zdravlja, u tri navrata krajem prethodne i početkom tekuće godine obratilo Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija, kao koordinatoru Programa, sa zahtjevom za naknadno povezivanje 19 doktora medicine i dva doktora stomatologije na Program, čija je realizacija otpočela 15. januara.

Pojašnjava se da se zahtjevi odnose na doktore medicine i doktore stomatologije koji nijesu bili u mogućnosti da u propisanom roku za prijavu na Program zbog toga što im je odbrana diplomskog rada zakazana tokom januara, odnosno februara ove godine.

“Nakon elektronskog uparivanja korisnika i poslodavaca za Program koji se realizuje u toku ove godine, 106 korisnika, odnosno zdravstvenih radnika i saradnika, dobilo je priliku da se stručno osposobljava u zdravstvenom sistemu Crne Gore”, kazali su iz Vlade.

Oni su rekli da, s obzirom na to da je za kvalifikaciju doktora medicine ostalo 48 slobodnih radnih mjesta na Program stručnog osposobljavanja, kao i da su doktori medicine nedostajući kadar u zdravstvenom sistemu Crne Gore, ocijenjeni su opravdanim zahtjevi Ministarstva zdravlja za naknadno uparivanje 19 doktora medicine i dva doktora stomatologije.

Foto: Vlada Crne Gore

NIKŠIĆ PROGNOZA