Vlada dala saglasnost za privredno korišćenje luke Kotor

Vlada je dala saglasnost na zaključenje Aneksa 1 Ugovora o prvenstvenoj koncesiji za privredno korišćenje trgovačke luke Kotor sa koncesionarom „Luka Kotor“ AD Kotor, piše u dokumentu Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

Kako se navodi u dokumentu, ovo je učinjeno jer je uzeto u obzir da turistička sezona ubrzo počinje, da se svakim danom povećava broj uplovljenja trgovačku luku Kotor a cijeneći nesporan javni interes u pogledu obezbjeđivanja zakonitog pružanja lučke usluge – lučke pilotaže na bezbjedan i siguran način.


Osim toga, Vlada je prihvatila inovirano poglavlje 8. Poslovnog plana – Investicioni program za period koncesije i ovlastila Harisa Husića v.d. direktora Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama da, u ime Vlade Crne Gore, potpiše Aneks 1 Ugovora.

„Zaključivanjem Aneksa 1 Ugovora o prvenstvenoj koncesiji za privredno korišćenje trgovačke luke Kotor omogućiće se zakonito obavljanje lučke pilotaže, u ovom slučaju od strane privrednog društva u većinskom vlasništvu države/opštine, kao i uvećan iznos godišnje fiksne koncesione naknade za 650.000,00 eura, koji iznos se odnosi na pružanje lučke usluge-lučke pilotaže, svakako uz plaćanje i varijabilne koncesione naknade, te će ukupan iznos godišnje fiksne koncesione naknade, umjesto dosadašnjih 250.000 eura, iznositi 900.000 eura.Aneksom 1 Ugovora je predviđena izmjena člana 6.1 b) Ugovora kojim se jasnije definiše način obračuna varijabilne koncesione naknade kako bi se otklonile eventualne nedoumice u tumačenju odredbe, te je koncesionar i dalje u obavezi da izmiruje varijabilnu kancesionu naknadu koja se obračunava nakon ostavljenog revidovanog bilansa uspjeha u vrijednosti od 5 odsto EBITDA“, piše u dokumentu.

Ugovorom o prvenstvenoj koncesiji luci Kotor je za potrebe sidrišta ustupljen akvatorijum na lokaciji Dobrote, sidrište preko puta Fakulteta za pomorstvo, uvala Kamenarovići i uvala Orahovac.

„Sadašnja pozicija sidrišta na lokaciji Dobrote ispred Pomorskog Fakulteta je problematična sa aspekta sigurnosti plovidbe u tom dijelu Bokokotorskog zaliva. Trenutno sidrište je pozicionirano tako da remeti siguran prolaz plovilima koja uplovljavaju odnosno isplovljavaju iz Luke Kotor ili se kreću tim dijelom zaliva. Za vrijeme kada je brod na sidrištu na lokaciji Dobrote, drugi plovni objekti (brodovi, jahte, hidroavioni, motorni čamci i ribarski brodovi) nisu u mogućnosti sigurno ploviti tim dijelom zaliva i u istovremeno poštovati Zakon o sigurnosti pomorske plovidbe“, navodi se u izvještaju.

Piše i da se iz ugovora briše dio namijenjen za potrebe sidrišta luka Kotor koji obuhvata akvarijum na lokaciji Dobrote – sidrište preko puta Fakulteta za pomorstvo.

„Predmetno sidrište predstavlja smetnju za sigurnu plovidbu plovnim objektima koja uplovljavaju odnosno isplovljavaju iz trgovačke luke Kotor ili se kreću tim dijelom zaliva, te impliciraju povredu člana 21 Zakona o sigurnosti pomorske plovibe. Iz navedenog razloga, navedeno sidrište je potrebno staviti van upotrebe i osigurati da ukupna površina sidrišta koju sabirno čine sidrište „Uvala Kamenarovići“ i sidrište „Uvala Orahovac“ bude dovoljna da za sigurno sidrenje ne manje od tri broda u isto vrijeme, a čija pojedinačna dužina preko svega ne prelazi 362m. Predložena izmjena se će se primjenjivati
od 01.11. 2024. godine iz razloga kako se ne bi ugrozile postojeće rezervacije i kredibilitetdržave i luke Kotor kao turističke destinacije“, navodi se, između ostalog u dokumentu.

Foto: Radio Kotor

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA