(VIDEO) Za proizvodnju čeličnih užadi u EPCG Željezara Nikšić planiraju do 200 radnika

Njemačka firma Business network D.O.O. planira da za proizvodnju čelične užadi u EPCG Željezara Nikšić zaposli od 100 do 200 radnika. To je za RTNK kazao izvršni direktor EPCG Željezara Nikšić Đorđije Manojlović.

Sa Business network D.O.O. rukovodstvo EPCG Željezara Nikšić nedavno je potpisala ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji, i to je od novog početka nikšićke fabrike prvi ugovor sa stranim investitorom.

“Mi smo dali prostor, nekih 6.000 kvadrata, napravili smo  poslovno- tehničku saradnju da je naše održavanje i logistika i naše je kadriranje. Biće tu u startu nekih tridesetak  radnika, a onda kasnije planiraju zaposlenje od 100-200 radnika“, rekao je Manojlović.

Potencijale u krugu fabrike nedavno su predstavili, istakao je Manojlović, i predstavnicima amabasade SAD-a koji su posjetili Željezaru.

„Došli su da vide emogućnosti koje radi Željezara i da ponude svojim  nvestitorima da ulažu u Željezaru i otišli su mnogo zadovoljni. Predstavili smo naše potencijalne programe , tako da ta saradnja ide u dobrom smjeru“, rekao je Manojlović.

Ipak, kazao je on, osnovni cilj je pokrenui baznu proizvodnjuu, odnosno pogone Čeličane i Kovačnice a ukoliko im to pođe za rukom otvoriće se još od 400-500 radnih mjesta u krugu Željezare.

Za protekla tri mjeseca, od kada je EPCG, nakon što je od turskog „Tosčelika“ otkupila imovinu Željezare, osnovala novu firmu, radnici su očistili pogone i fabrički krug. Izgrađena je jedna solarna elektrana na krovu pogona Vučionica,  u toku su radovi na jednoj koja će biti na zemlji, a u planu su još tri.

Pokrenuta je proizvodnja konstrukcija, a prije dva dana otvoren i radnički restoran.

„Napravićemo od Željezare da bude ono što smo zamislili -da bude profitabilna, samoodrživa i radnička“, kazao je Manojlović.

Biljana Brašnjo

foto/video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA