(VIDEO) Bivši radnici Boksita tužbama traže višemilionska sredstva

Nekadašnji vlasnik Rudnika boksita Nikšić, ruski biznismen Oleg Deripaska potražuje od kompanije u stečaju preko 21 milion eura, navodno  pozajmljenih kompaniji u periodu dok je gazdovao njom,  što bivši radnici osporavaju i tvrde da ova sredstva nikada nisu ušla u kompaniju.

To potkrepljuju činjenicom da im nijedna institucija nije dostavila validan dokument koji bi potvrdio transfer sredstava, kao ni to ko je i da li je podigao navedeni novac. Bivši radnici vode više postupaka kod sudova kako bi naplatili višemilionska potraživanja po brojnim osnovama.

Potraživanja nekadašnjeg vlasnika Rudnika boksita Nikšić, ruskog biznismena Olega Deripaske od preko preko 21 milion eura,navodno  pozajmljenih kompaniji u periodu dok je gazdovao njom, po riječima predstavnika radnika Raša Čivovića je mutna igra koja traje 10 godina osporava je pa je i lično podnio tužbu.

Stečaj je u rudnik Boksita uveden 2013 i od tada po raznim osnovama radnici traže naplatu dugovanja , koja su dostigla višemilionske iznose.

Sporna je po riječima Čivovića prodaja placa namijenjenog  za rješavanje stambenog pitanja radnika Boksita

Čivović je podsjetio da 560 bivših radnika ne može da naplati potraživanja od prodaje zemljišta na prostoru Upravne zgrade.

Dakle, novac je na ime izgubljene dobiti  isplaćen mađarskoj kompaniji,  koja je izvozila rudu za Zvornik , računajućije kao povjerioca prvog isplatnog reda , a radnici su već bili dobili pravosnažnu presudu da to mjesto pripada njima .

Čivović kaže da su Boksiti jedna velika igra i poziva nadležne da se uključe u otkrivanje višemilionskih malverzacija.

Marina Radojević

foto/video:RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA