(VIDEO) Belan: Krajnji je trenutak da se reaguje i inflacija smanji

Predsjednik Liberalne partije (LP) Vatroslav Belan za RTNK je kazao da još uvijek nemaju informaciju da li je Vlada razmatrala antiinflatorne mjere koje joj je partija na čijem je čelu dostavila.

Belan je ponovio da je LP set od 14 mjera protiv inflacije i za razvoj crnogorske ekonomje dostavila potpredsjedniku Vlade  za ekonomsku politiku Niku Đeljošaju, a u namjeri da doprinesu stabilizaciji trenutne ekonomske situacije u Crnoj Gori koja, kako je Belan ocijenio, ni malo nije dobra.

„Vlada je u januaru najavila mjere, do sada ništa od toga nije došlo. Čuli smo u nekoliko prethodnih dana da situacija čak i nije alarmantna. Možda na današnji dan nije, ali ako vam je pristup takav da danas nije alarmantno, e onda će postati alarmantno za nekoliko mjeseci. Sada je krajnji momenat da reagujemo“, poručio je Belan gostujući u emisiji „Naše jutro“ Televizije Nikšić.

Mjere LP-a odnose se na smanjenje inflatornih talasa, a koje utiču na smanjenje cijena, dok se jedan dio predloženog odnosi na podsticaj  razvoja ekonomije.

„Vodili smo se time da su u prethodnom periodu cijene hrane i pića porasle i do skoro 50 odsto, a da je ukupna inflacija bila 25 procenata. Građani su se obradovali povećanju minimalnih zarada i penzija, ali se radi o vještačkom povećanju, povećanju koje nismo zaradili. Crnogorska ekonomija to nije zaradila već samo prenijeli iz jednog izvora u drugi. Najverovatnije da ćemo u mandatu ove Vlade doživjeti najveća zaduženja ikad. Ne možemo da živimo na kredit, od novca kojeg nismo zaradili“, ocijenio je Belan.

Biljana Brašnjo

foto/video:RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA