(VIDEO) Agrobudžet za 2024. predstavljen u Nikšiću

Poljoprivrednicima iz Nikšića predstavljena su direktna plaćanja i mjere ruralnog razvoja koje će biti realizovane tokom 2024. kao i podmjera 7.2 koja se odnosi na preradu na gazdinstvima a koja će se od ove godine implementirati kroz IPARD 3 program.

Ovogodišnjim Agrobudžetom je planirano više novca za unapređenje pčelarstva, ruralni razvoj, proizvodnju i preradu mlijeka, mlade farmere, staračke naknade, direktna plaćanja za stočarsku proizvodnju, poručili su na prezentaciji predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Sredstva koja su Agrobudžetom opredijeljena za ovu godinu iznose preko 75 miliona eura, a namijenjena su za sistem direktnih plaćanja u oblasti stočarstva i biljne proizvodnje, intervencije na tržištu i podršku mjerama ruralnog razvoja.

Nakon prezentacije poljoprivredni proizvođači bili su u prilici da postavljaju pitanja i da daju sugestije. Posebno su iskazali interesovanje za mjeru koja se tiče nabavke mehanizacije, novi IPARD program, kao i za direktna plaćanja u stočarskoj proizvodnji.

Milinko Miličić
Foto/video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA