Vektra „Boka“ ima mjesec dana da izbjegne stečaj

Sudija Privrednog suda Nemanja Popović dao je rok od 30 dana kompaniji Vektra „Boka“ da izmiri sva dugovanja prema povjerenicima, kako bi izbjegla stečaj.

To je odlučeno na juče odloženom ročištu, na osnovu zahtjeva zastupnika ove kompanije Ranka Grbavca koji je dostavio predlog, odnosno uvjerenje da je kompanija obezbijedila sredstva za namirenje svih poraživanja. Prema dostupnim podacima, Vektra „Boka“ duguje Upravi prihoda 1,5 miliona eura po osnovu neispoštovanog plana reorganizacije preduzeća.

I ovog puta, kao i u prethodne tri godine, koliko postupak traje, predstavnica Uprave prihoda (UP) Anka Medojević tražila je da se ovaj predlog odbaci kao neosnovan i stečaj konačno uvede u firmu, jer je bilo i više nego dovoljno vremena da se dug namiri. Medojević je istakla da je i ovaj predlog samo pokušaj da se postupak odugovlači.

Ipak, sudija Popović je odbacio ovaj predlog i kompaniji kontroverznog biznismena Dragana Brkovića ostavio rok od 30 dana da uplati ova sredstva.

Takođe, odbačen je i pređašnji zahtjev Grbavca za izuzeće postupajućeg sudije.

U dosadašnjem toku postupka, odnosno za skoro tri godine u više navrata Vektra „Boka“ je dostavljala uvjerenja da posjeduje sredstva za isplatu svih potraživanja, ali ih je sud odbacivao. Takođe, promijenjeno je i četvoro sudija, kao i nekoliko stečajnih upravnika.

Kada je riječ o povjeriocima u ovom postupku, tu je porodica Acović koja je bila vlasnik zemljišta na kom je izgrađen hotel „Igalo“, a koja je prije više od 40 godina pokrenula postupak restitucije. Njihov advokat Vukašin Šimrak tražio je da bude umješač u sporu, s obzirom na to da bi se porodica koju zastupa naplatila od prodaje ovog hotela.

Šimrak je istakao da je ovaj trogodišnji postupak teško komentarisati ali je, kako je rekao, riječ o čudnim okolnostima posebno kada se uzme u obzir da je podnosilac predloga za uvođenje stečaja Uprava prihoda, odnosno država.

– Uprava prihoda po tom predlogu zahtijeva nešto više od milion eura koje je Vektra trebalo da isplati po Planu reorganizacije, a prethodno nisu, na osnovu tog plana da pokrenu izvršni postupak kao i ostali povjerioci. Sa druge strane, imamo izvršni postupak za prodaju hotela „Igalo“ koji je, upravo odlukom suda, privremenom mjerom odgođen, gdje su mogli vrlo brzo naplatiti ne samo milion eura već kompletan poreski dug koji Vektra „Boka“ ima prema Poreskoj upravi, a koji sada već iznosi 4,3 miliona eura – naveo je Šimrak.

Istakao je i da je izvršni postupak koji je započeo realizovan, do sada bi bio završen i svi povjerioci bi bili namireni, osim CKB, a Vektra „Boka“ bi mogla da planira neke dalje poslovne aktivnosti. Dug „Vektre“ prema CKB banci iznosi više desetina miliona eura.

Naredno ročište zakazano je za 29. april.

Radnici takođe ne žele stečaj

Status umješača u sporu tražili su i predstavnici radnika ovog preduzeća kojima se duguje više miliona eura po osnovu doprinosa i zarada. O njihovom uključivanju u spor, sud će odlučiti posebnim rešenjem u narednom periodu. Predstavnik nekadašnjeg sindikata Vojin Miljanić istakao je da radnicima ne bi odgovaralo da se u kompaniju uvede stečaj, već da bi svoja potraživanja mogli naplatiti od eventualne prodaje imovine. Radnicima se duguju dva miliona za zaostale zarade.

Foto: Ivan Petrović IPE

NIKŠIĆ PROGNOZA