Ustavni sud se još ne oglašava o Zakonu o trgovini

U jeku turističke sezone ove sedmice trgovine ne rade tri dana. Iako to turistima ne smeta, jer su kupovinu obavili ranije, iz Unije poslodavaca kažu da se tako ne koriste maksimalne mogućnosti koje bi od turizma imala privreda, zaposleni i država.

Iako je u aprilu bilo riječi o uvođenju radne nedjelje tokom sezone, i ovog ljeta brojni turisti su ograničeni u kupovini. Uz to, trgovine ne rade ni tokom praznika, sa čim su upoznati naši gosti, pa su trgovinu završili ranije.

Da bi ipak nešto trebalo da radi, mišljenja su i u Uniji poslodvaca. Zbog praznika i neradne nedelje se, kažu, ne koriste maksimalne mogućnosti koje bi od turizma imala privreda, zaposleni i država.

„Ako kažemo da od sezone živimo i da ona generiše 25 odsto bruto društvenog proizvoda, a mi gasimo čitav sektor privrede na jedan dan u nedelji i tokom praznika onda sami možemo da izvučemo zaključke kakve posljedice možemo da imamo“, kazao je Filip Lazović iz Unije poslodavaca Crne Gore.

Zatvorene prodavnice nedjeljom nijesu praksa u nekim zemljama Evrope.

Iz Unije poslodavaca podsjećaju na predložena rješenja, na koja su, kako kažu, odgovor dali političari.

„Da se radi samo jedna smjena ili prva ili druga, da zaposleni koji su angažovani taj dan dobiju povećanje dnevnice za 80 odsto tog dana. Drugo rješenje je da se o Zakonu o trgovini izjasni Ustavni sud. Mi smo podnijeli inicijativu Ustavnom sudu ali do današnjeg dana nemamo odgovor“, kazao je Lazović.

S druge strane, iz Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma su nam kazali da nemaju komentar na ovu temu, te da poštuju zakon i odluku o radnim i neradnim danima. A u Uniji poslodavaca su spremni da traže kompromisno rješenje za narednu sezonu.

Izvor: RTCG

Foto: RTCG printscreen

NIKŠIĆ PROGNOZA