Turistička organizacija Danilovgrad ima četiri zaposlena i preko 100.000 eura duga

Obaveze Turističke organizacije Danilovgrad za poreze i doprinose na današnji dan iznose preko 100.000 eura.

Kako je istakao Ratko Đurišić, potpredsjednik Skupštine opštine, na jučerašnjoj sjednici SO, ne može se pričati o razvoju Turističke organizacije kada je neki „umjetnik“ sa četiri zaposlena stvorio dug preko 100.000 eura za poreze i doprinose.

– Stara dugovanja sa potpisanim reprogramom iz 2015. godine iznose preko 45.000 eura. Posle toga napravljen je dug od preko 37.000 eura koji takođe nije poštovan, a za koji nije potpisan reprogram. Zahtjev je bio predat Poreskoj upravi, ali se niko nije interesovao da li će taj reprogram biti ostvaren ili ne, da li će ga Poreska uprava odobriti ili ne. Na ova dva duga ide i kamata od preko 17.000 eura. Potrebno je biti umjetnik i sa četiri zaposlena stvoriti dug od preko 100.000 eura za poreze i doprinose – kaže Đurišić.

V.d. direktora Ivana Vujović navodi da je stanje u Turističkoj organizaciji Danilovgrad veoma teško i da je potrebno ojačati ljudske resurse.

– Stanje koje sam zatekla onoga trenutka kada sam stupila da poziciju bilo je izuzetno teško. I što se tiče unutrašnje organizacije, problema i dugova koje sam zatekla. Ovo nije populizam samo su činjenice. Nijesam imala ništa, nisam imala nijedan dokument, nijedan presjek stanja, nisam znala koliki su naši dugovi, nijesam znala kako da krenem. U tom trenutku stanje na našem računu je iznosilo malo više od 2.000 eura. A na mjesečnom nivou samo za plate potrebno je oko 5.900 eura. Na svako pitanje dobijala sam netačne odgovore. Turistička organizacija se mora pojačati u smislu ljudskih resursa. Vidite i sami da ne postoji trenutno modaelitet zbog dugova u kojim se nalazimo – rekla je Vujovićeva.

Ona ističe da u Turističkoj orgnizaciji nemaju čak ni suvenire koje bi ponudili turistima.

– U Turističkoj organizaciji grada nemamo suvenire i kada dođu turisti koji žele da sa ovog prostora odnesu autentičnu rukotvorinu, mi nemamo šta da im ponudimo… Sve neregularnosti i nezakonitosti koje su uočene u radu bivšeg rukovodstva proslijeđene su u dalju nadležnost, odnosno Opštini, a ona dalje nadležnim organima – navodi Vujović.

Odbornik Prave Crne Gore Željko Savović smatra da Turistička organizacija ima vrlo malo snage da ostvari plan za 2024. godinu.

– Bojim se da ne ostanemo na nivou finih želja. Imate četiri zaposlena i mogućnost da primate nekoga po ugovoru o djelu – ističe Savović.

DPS traži finansijski izvještaj za 2023. godinu

Odbornik DPS-a Branko Bošković sumnja da su cifre o dugovanjima tačne.

– Ja sumnjam da su ove cifre tačne, jer nijesmo imali finansijski izvještaj za 2023. godinu, niti smo razgovarali o njemu, niti sad možemo da ga pogledamo – kazao je Bošković.

Da je potrebno postaviti info-pult u centru i da turistička organizacija treba da radi u dvije smjene a ne kao sada u jednu poručio je Vuk Iković, odbornik Preokreta.

Foto: DAN

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA