Trgovci dobro zaradili u periodu inflacije

Najvećim trgovačkim lancima proteklih godina značajno je porastao ukupan prihod i profit, a podaci iz finansijskih izvještaja pokazuju da im je neto profit rastao po značajno većim stopama u odnosu na rast prihoda.

Šest najvećih trgovačkih lanaca, kao i jedan najveći uvoznik prehrambenih i ostalih potrepština imali su lani ukupan prihod od 1,08 milijardi eura, što je rast od 16 odsto u odnosu na 930 miliona prihoda iz 2022. godine. Tih sedam kompanija je prošle godine imalo neto dobit o 35,5 miliona eura, odnosno porasla je za 62 odsto u odnosu na 21,9 miliona iz prethodne godine.

U odnosu na pretpandemijsku 2019. godinu, promet u prošloj godini kod istih kompanija je veći za 50 odsto, a neto profit je uvećan za 125 odsto. U istom periodu od početka 2019. do kraja 2023. godine zbirna inflacija, prema Monstatu iznosila je 28 odsto.

Dok u crnogorskoj javnosti, i dalje bez naučnog istraživanje, traje rasprava na temu šta je veći uzrok inflacije – povećanje cijena kod dobavljača, rast troškova transporta ili veće marže kod domaćih trgovaca, ovi izvještaji nesporno utvrđuju da su trgovački lanci imali korist, odnosno veću zaradu u periodu inflacije.

Procenat učešća neto profita u ukupnom prihodu pokazuje profitabilnost neke djelatnosti ili kompanije. Ovoj procenat je relativno nizak u trgovinama u odnosu na neke druge djelatnosti, a u slučajevima najvećih crnogorskih lanaca i uvoznika on je najčešće iznosio od oko dva odsto do 4,3 odsto. I ovaj pokazatelj profitabilnosti kod navedenih kompanija raste iz godine u godinu.

Kompanija “Voli”, najveći crnogorski trgovački lanac, ali i najveći poslodavac u Crnoj Gori sa 2,3 hiljade radnika, u ovim uporednim godinama ima stabilan rast prihoda, profita ali i procentualnog učešća profita u ukupnim prihodima. U prošloj godini u odnosu na 2019. ukupan prihod je veći za 50 odsto, dok je profit povećan za više od tri puta ili 220 odsto. Ovaj trgovački lanac u prošloj godini imao je i najveći procenat udjela profita u ukupnom prometu od 4,37 odsto, dok je taj pocenat u 2019. godini bio svega 2,02 odsto.

Glavni konkurent “Volija” kompanija “HD Laković” ima slične procente rasta prihoda. Njima je u 2023. u odnosu na godinu ranije profit povećan za 77 odsto ili 4,3 miliona eura, dok je ukupni prihod rastao po stopi od 20 odsto.

U kompaniji “Idea CG”, u okviru koje posluju marketi pod brendom “Idea” i “Mercator”, a od septembra prošle godine i “Franca”, lani je imala profit od skoro dva miliona eura i najniži procenat učešća profita u ukupnom prihodu od svega 1,05 odsto. Oni su u 2022. godini ostvarili i negativno poslovanje, odnosno minus od 760 hiljada eura, vjerovatno povezanih sa tadašnjim problemima cijele slovenačke “Mercator” grupe.

Kompanija “Domaća trgovina”, u okviru koje posluju marketi pod brendom “Aroma” i “City”, kao i poslovni centar “Kamelija” u Kotoru, lani je imala rast prometa od 20 odsto, kao i povećanje profita za oko 150 odsto u odnosu na godinu ranije. Međutim i pored tolikog rasta profita, njegov udio u ukupnom prometu iznosio je 1,81 odsto.

“Franca marketi” su do septembra prošle godine poslovali samostalno, a zatim ih je preuzeo “Mercator”. To je uticalo i na izuzetak da im je i prihod i profit u 2023. godini manji nego u 2022.

“Megapromet”, koji većinom ima markete srednje i manje veličine, jedini je prošle godine imao niži profit nego u 2019. godini. Tada je ova kompanija na ukupnom prihodu od 33 miliona ostvarila neto dobit od 2,24 miliona, a prošle godine je na prihod od 48,7 miliona dolara ostvarila neto dobit od 1,48 miliona. Udio profita i ukupnog prihoda 2019. godine ovoj kompaniji je tada iznosio 6,7 odsto, a lani je bio 3,03 odsto. Takođe, ova kompanija je prošle godine imala rast prihoda u odnosu na 2022. od 31 odsto, dok je neto profit povećan za 13 odsto.

Kompanija “Stadion”, koja je najveći uvoznik prehrambenih proizvoda i robe široke potrošnje, a koja nema svoj lonac maloprodaje, lani je imala ukupan prihod od 57,4 miliona eura i neto pofit od 2,16 miliona. U odnosu na 2019. godinu ukupan prihod je porastao za 63 odsto, dok je profit uvećan za skoro pet puta. U odnosu na 2022. prihod je povećan za 26 odsto, a dobit za 86 odsto.

Ukupni prihodi svih kompanija značajno su veći od rasta inflacije, što ukazuje da je na veću potrošnju u nominalnim iznosima, osim inflacije, uticalo i povećanje plata i drugih primanja većini građana, kao i potrošnja stranaca na privremenom boravku i turista.

Visoki profiti u bankarstvu, telekomunikacijama, građevinarstvu

Finansijski izvještaji kompanija pokazuju da su profiti prošle godine rasli kod velike većine kompanija, kao i da kod značajnog dijela drugih djelatnosti, sem trgovine, postoji rast profita, kao i značajno većih učešća profita u ukupnim prihodima.

Profit bankarskog sektora lani je iznosio 146 miliona eura i za 75 odsto je bio veći u odnosu na 2022. godinu. Najveća Crnogorska komercijalna banka je na 94,6 miliona eura neto prihoda imala dobit od 55,5 miliona eura, odnosno njeno učešće profita u prihodima je 58 odsto.

Značajan rast postoji u oblasti telekomunikacija. Kompanija “M:tel” u izvještajima je prikazala da je na 111,5 miliona eura prihoda imala neto dobit od 28,4 miliona eura, što je procenat učešća profita u prihodima od 25,5 odsto. U odnosu na 2022. godinu ovoj kompaniji je profit porastao za pet puta.

Crnogorski telekom je na prihodu od 84,5 miliona eura prijavio profit od 6,6 miliona, što je procenat od 7,8 odsto. Oni su u odnosu na prethodnu godinu uvećali profit za tri puta.

Treći operater “One” je imao prihod od 63,2 miliona a neto dobit od 10,9 miliona, što je za svega 200 hiljada više nego godinu ranije.

Jedna od najvećih kompanija iz oblasti stambene izgradnje “Zetagradnja”, lani je prikazala profit od 4,5 miliona eura, na ukupan prihod od 29,2 miliona eura. Tako da je učešće profita u ukupnom prihodu bilo 15,4 odsto.

Velika građevinska kompanija “Bemax” za prošlu godinu je prikazala prihod od 79 miliona eura, na kojem je ostvarila neto profit od 2,8 miliona, što je procenat od 3,5 odsto. Ova kompanija je 2020. godine, kada je u punom jeku bila izgradnja auto-puta gdje bila prvi podizvođač, na prihod od 133 miliona eura prikazala neto dobit od 27,5 miliona eura, odnosno tada je procenat dobiti od ukupnog prihoda iznosio 20,6 odsto.

Foto: Vijesti/Boris Pejović

NIKŠIĆ PROGNOZA