Transformacija poslovnih događaja za održivu budućnost

Poslovni događaji se već dugi niz godina fokusiraju na ekološku održivost, ali je potrebno intenzivirati napore i uskladiti ih sa najboljim dostupnim naučnim saznanjima i međunarodnim ciljevima, ocijenjeno je na događaju u Barseloni.

Direktorica Crnogorskog kongresnog biroa u okviru Nacionalne turističke organizacije (NTO), Aleksandra Maksimović, učestvovala je na sastanku Strateške Alijanse nacionalnih kongresnih biroa Evrope (SANKBE), koji se prošle sedmice održao u Barseloni.

Redovnim polugodišnjim sastankom predsjedavao je direktor Njemačkog kongresnog biroa i kopredsjedavajući te međunarodne organizacije, Matthias Schultze, a prisustvovali su direktori nacionalnih kongresnih biroa 21 evropske zemlje, dok je domaćin bio Kongresni biro Katalonije.

„Diskutovano je o važnim temama koje se tiču razvoja kongresnog turizma, sa fokusom na održivosti, digitalizaciji i inovativnim tehnologijama, kako bi se osigurala pozicija Evrope kao vodeće destinacije za poslovne događaje“, navodi se u saopštenju NTO.

Dogovoreni su dalji koraci na implementaciji akcionog plana pod nazivom Kako nacionalni kongresni biroi mogu povećati svoj uticaj na održivost, koji je ranije usvojio SANKBE, a koji je usaglašen sa okvirima koje pružaju inicijative European Green Deal i Net Zero Carbon Events i usmjeren ka zaokretu ka održivim poslovnim događajima i ukupnoj tranziciji prema održivosti.

„Klimatska kriza je najurgentniji izazov našeg vremena. Poslovni događaji mogu igrati ključnu ulogu u transformaciji koja je nužna. Od naučnih konferencija do političkih samita i sajmova, sastanci i okupljanja svih vrsta su suštinsko sredstvo za komunikaciju i saradnju među ljudima. Stoga, industrija poslovnih događaja ima jedinstvenu priliku i odgovornost da doprinese globalnim naporima da ublaži i prilagodi se klimatskim promjenama“, zaključci su na kojima se temelji ovaj akcioni plan.

Schultze je rekao da se poslovni događaji već dugi niz godina fokusiraju na ekološku održivost, ali da od sada moraju da prošire razumijevanje održivosti, intenziviraju napore i usklade ih sa najboljim dostupnim naučnim saznanjima, postojećim međunarodnim ciljevima i okvirima, kao što je Net Zero Carbon Events inicijativa.

Predstavnik Nacionalne turističke organizacije i kongresnog biroa Holandije, ujedno kopredsjedavjući SANKBE, Eric Bakermans, saopštio je da je akcioni plan kreiran na osnovu višečasovnih razgovora i odražava nove uloge i svrhe koje su zajednički definisali za sebe kao evropsku alijansu.

„To je rezultat naše kontinuirane saradnje zasnovane na povjerenju, motivisane našom zajedničkom vizijom za održivu budućnost”, naveo je Bakermans.

Dodatno, nove tehnologije daju neizostavan doprinos klimatskoj tranziciji i stavljaju pred industriju poslovnog turizma zadatak dvostruke transformacije, održivosti i digitalizacije.

Kako bi se adresirala ova i mnoga druga važna pitanja SANKBE i Professional Convention Management Association (PCME) organizovaće novu konferenciju tokom ove godine, koja će biti usmjerena na istraživanje revolucionarnih inovacija i najsavremenijih tehnologija za redizajniranje poslovnih događaja i kreiranje novih poslovnih modela.

Tokom dvodnevnog programa, predstavljene su inovacije u sektoru i primjeri dobre prakse.

SANKBE okuplja 29 nacionalnih destinacijskih marketinških organizacija. Kao platforma za saradnju u industriji poslovnog turizma, ima za cilj jačanje pozicije Evrope kao vodeće destinacije za međunarodne poslovne događaje. Od svog osnivanja, 2014. godine, inicijativa evropskih kongresnih biroa sve više dobija na značaju kao platforma za razmjenu iskustava i znanja između zemalja članica.

Foto: NTO

NIKŠIĆ PROGNOZA