Tender za plaže raspisati u septembru

Kasni se sa tenderom za zakup plaže i trebalo bi da bude raspisan nakon završetka ljetnje sezone – ocijenio je specijalista turizma Petar Golubović, objašnjavajući da bi se tako izbjegle neizvjesnosti i komplikacije u pripremi plaža za dolazak turista.

Neizvjesnost

– Odlaganje raspisivanja tendera ne samo da stvara neizvjesnost među privrednicima, već potencijalne promjene zakupaca komplikuju situaciju i mogu dovesti u pitanje spremnost plaža za turiste. Iz perspektive zakupaca, ovo može rezultirati gubitkom prihoda, a takvo kašnjenje u procedurama šalje negativnu sliku turističkoj destinaciji – rekao je Golubović Pobjedi.

On smatra da tender treba raspisati odmah nakon završetka špica ljetnje sezone na kupalištima gdje ističe ugovor o zakupu.

– Tako bi se već u septembru, eventualno u oktobru formalno pravno realizovale potrebne aktivnosti i do kraja godine se znalo koje će firme upravljati tim djelovima naše obale. Takav tajming ostavlja dovoljno vremena za adekvatnu pripremu sezone – rekao je Golubović i dodao da činjenica što još nije raspisan tender za zakup plaža dovodi do nesigurnosti privrednika, a potencijalne promjene zakupaca u praksi komplikuju stvari i mogu dovesti u pitanje pripremanje nekih plaža za sezonu.

On vjeruje da bi tu priliku iskoristili i regionalni tabloidni portali za kreiranje negativnog PR-a, kojem je Crna Gora kao destinacija nerijetko izložena godinama.

– Podržavam namjeru države da poveća cijene zakupa kupališta, jer je to najvredniji turistički resurs, čije plodove danas ubiraju privredna lica i pojedinci. Država kroz sadašnji biznis model u kojem za određenu naknadu vrši ustupanje djelova obale u zakup, prihoduje vrlo mali procenat sredstava koje ta obala, u prvom redu plaže, generišu tokom ljetnje sezone – kazao je Golubović.

Takođe dodaje da je formalno pravno godinama unazad tender bio kreiran tako da je ostavljao prostora da bude podložan manipulacijama domišljatih pojedinaca.

– Da li je to posljedica neznanja ljudi koji su ga raspisivali, ili je rađeno s određenom namjerom, pitanje je na koje vjerovatno nikada nećemo dobiti odgovor – naglašava Golubović, dodajući da se ove godine definitivno može zaključiti da postoji manjkavost u smislu tajminga i organizacije, zbog koje može da trpi cjelokupni turistički proizvod naše zemlje.

Masovni turizam

Ocijenio je da i ove godine možemo da očekujemo masovni turizam.

– Masovni turizam je posljedica aktivnosti koje destinacije sprovode. Naš Master plan razvoja turizma iz 2001. godine, iz kojeg je sedam godina kasnije kreirana Strategija razvoja turizma do 2020, nijesu podrazumijevali masovni turizam i sjajno su prepoznali potencijale, ali i manjkavosti i izazove sa kojima se kao destinacija susrijećemo. Nažalost, dobrim dijelom ostali su mrtvo slovo na papiru, a nečija ekspertiza je olako odbačena – naglašava Golubović, dodajući da je država, uslovno rečeno, poklekla pod pritiskom i svoje interese podredila interesima privatnog kapitala.

– Slika i prilika ovoga su soliteri i višespratnice duž prve linije obale, prije svih budvanske rivijere za koju se danas najčešće i vezuje pojava masovnog turizama. S druge strane, neplanska i nekontrolisana gradnja stambenih objekata u zaleđu obale, dovela je do toga da plaže, kao najvredniji prirodni resurs, budu ugrožene. Ovakvom gradnjom blokirani su prirodni tokovi potoka koji su vjekovima unazad učestvovali u kreiranju plaža zahvaljujući kojima je turizam u našoj zemlji i postao privredna grana broj jedan – kaže Golubović, dodajući da je vjerovatno da ćemo i ove ljetnje sezone u špicu imati gužve na primorju, kako na plažama, tako i na putevima koje odaju utisak masovnog turizma.

Foto: Stevo Vasiljević/Pobjeda

NIKŠIĆ PROGNOZA