Ryanair će naredne godine isplatiti dividendu od 400 miliona eura

Avio-kompanija Ryanair saopštila je da će prvi put od izlaska na berzu 1997. godine, isplatiti redovnu dividendu koja će iznositi 400 miliona eura.

Ryanair je saopštio da očekuje dobit između 1,85 milijardi i 2,05 milijardi eura u fiskalnoj godini koja se završava u martu naredne godine i najavio da bi mogao da isplati specijalnu dividendu i otkupi svoje akcije u budućnosti, javlja Bloomberg.

„Ove fiskalne godine očekujemo veoma dobre rezultate, iznad očekivanja“, rekao je glavni finansijski direktor kompanije, Neil Sorahan, prenosi SEEbiz.

Istovremeno, irska avio-kompanija je upozorila na negativne efekte rasta cijena kerozina i kašnjenja u isporuci aviona Boing, zbog čega je malo vjerovatno da će Ryanair u svom trećem fiskalnom kvartalu, od oktobra do decembra, zabilježiti tako snažne rezultate kao i u istom periodu prošle godine.

„Četvrti fiskalni kvartal, od januara do marta, tradicionalno je slabiji i izgledi su za sada nejasni“, navela je kompanija u saopštenju.

Akcije Ryanair-a na berzi u Dablinu danas su porasle čak 6,6 odsto na 16,2 eura, što predstavlja najveći rast od početka godine.

Na godišnjem nivou, akcije Ryanair-a porasle su 30 odsto, a akcije konkurenta EasyJet-a 25 odsto.

Foto: Envatoelements

NIKŠIĆ PROGNOZA