Rekonstrukcija bulevara komplikuje posao Aerodromu Tivat

Aerodromi Crne Gore (ACG) nisu zadovoljni načinom na koji je u projektu bulevara Tivat-Jaz riješeno pitanje veze na tu saobraćajnicu pristupnih puteva tivatskoj vazdušnoj luci.

Potvrđeno je to nezvanično “Vijestima” iz vrha ACG gdje kažu da ih niko nije na vrijeme konsultovao u vezi toga kako će sa trase budućeg bulevara biti projektovano isključenje za pristup aerodromu, odnosno priključenje sa aerodroma na bulevar. Izvor “Vijesti” kazao je da s tim u vezi trenutno intenzivno komuniciraju sa Upravom za saobraćaj koja je investitor bulevara čija je gradnja počela punom parom prije mjesec dana.

Iz Uprave za saobraćaj “Vijestima” su kazali da se priključenje Aerodroma Tivat na bulevar prema projektu te saobraćajnice ostvaruje na dva mjesta: na postojećoj trokrakoj glavnoj raskrsnici i skretanju za terminalnu zgradu aerodroma, odnosno na novoj kružnoj raskrsnici koja će biti izgrađena oko 100 metara dalje od postojeće raskrsnice u pravcu Budve. Novi kružni tok bi trebalo da bude na mjestu gdje se sada otprilike nalazi službeni i VIP prilaz za aerodrom Tivat.

“Ta dva priključenja aerodroma Tivat na bulevar su urađena u skladu sa planskom dokumentacijom koja je stara više godina. Nemamo podatke o tome da li su predstavnici ACG zadovoljni rješenjem”, rečeno je “Vijestima” u Upravi za saobraćaj, uz napomenu da će ubuduće sva vozila koja budu izlazila iz aerodromskog kompleksa na bulevar to činiti direktno, preko novog kružnog toka.

Međutim, iz Opštine Tivat “Vijestima” je nezvanično potvrđeno da ovako projektovana veza Aerodroma i bulevara nameće potpunu reorganizaciju internih drumskih saobraćajnica sa tzv. land side strane terminala i upravne zgrade, odnosno drugačiju organizaciju i raspored parkinga. To će, kako navode, značajno iskomplikovati normalno funkcionisanje tivatske vazdušne luke i nametnuti ACG-u dodatne troškove oko uređenja ovog prostora, dok se to sve ne bude realizovalo.

Dodatna komplikacija je što trasa budućeg kružnog toka na bulevaru zadire unutar ograde zaštićenog aerodromskog kompleksa, pa i nju treba pomjerati, a svo to zemljište sa land side strane aerodorma, na kome treba graditi nove parkinge i interne saobraćajnice, ne pripada ACG-u već Opštini Tivat.

Na pitanje da li je Uprava za saobraćaj kao nosilac posla spremna da mijenja projektnu dokumentaciju te saobraćajnice kako bi se eventualno drugačije obezbijedilo uključenje i isključenje za aerodrom Tivat, iz Uprave su odgovorili da “ne postoji pravni osnov da se vrši izmjena projektne dokumentacije jer je urađena u skladu sa izdatim urbanističko-tehničkim uslovima”.

Dužina dionice Jadranske magistrale koja je predmet rekonstrukcije u bulevar iznosi 16 kilometara, a njegova trasa prolazi preko teritorije triju opština – Tivat, Kotor i Budva. S.L.

Moraju da uklanjaju i PAPI svjetla

Dodatni problem za Aerodrom je neophodnost da se zbog radova na bulevaru privremeno demontiraju stubovi sa dijelom prilaznih PAPI svjetala za slijetanje aviona na pistu 32. O tome se takođe ovih dana razgovaralo na relaciji ACG – Uprava za saobraćaj kako bi se privremeno uklanjanje tih stubova, koji se sada nalaze u blizini magistrale i prelaze preko nje u blizini kotorske raskrsnice, uradi što efikasnije i uz namjanju moguću štetu po taj aerodromski sistem.

“Bulevar je projektovan u skladu sa važećim planskim dokumentima i urbanističko-tehničkim uslovima koji su definisali osovinu puta i zonu oko aerodroma. Zbog širenja saobraćajnice i nivelacionih izmjena u odnosu na postojeće stanje je potrebno izvršiti korekcije na svim instalacijama, ne samo onima ACG, ali se to ne izvodi ‘prilagođavanjem u hodu’, već kroz projektnu dokumentaciju”, rekli su “Vijestima” iz Uprave za saobraćaj dodajući da taj državni organ “vrši poslove koji se odnose na upravljanje, razvoj, gradnju, rekonstrukciju, održavanje i zaštitu državnih puteva a ne aerodromske infrastrukture, pa samim tim određivanje položaja svjetala nije u našoj nadležnosti. “Istakli su i da su “pomenuta svjetla tačkasti objekti koji ne mogu predstavljati bitan problem”.

Međutim, cio smisao postojanja PAPI svjetala je da ona svojim tačno utvrđenim pozicijama na terenu i visinom nad tlom posadi aviona koji slijeće daju preciznu vizuelnu indikaciju prilazne putanje i odgovarajućeg tzv. glide patha (ugao slijetanja aviona), te se stoga ona ne mogu tek tako lako izmještati kako nekom drugome odgovara.

Foto: Vijesti

NIKŠIĆ PROGNOZA