Raičević: Jačanje unutrašnjih kapaciteta jedan od primarnih ciljeva Ministarstva finansija

Sekretarka Ministarstva finansija i nacionalna ovlašćena službenica za finansijsko upravljanje sredstvima IPA fondova (NAO), Ana Raičević, razgovarala je sa ambasadorom Republike Turske u Crnoj Gori,  Barisom Kalkavanom o razvoju potencijala za saradnju dvije zemlje u različitim oblastima, sa akcentom na intenziviranje projektne IPA saradnje.

Ambasador Kalkavan ponovio je spremnost Turske, iskazanu i tokom susreta koji je krajem novembra imao sa ministrom Vukovićem, da se radi na osnaživanju partnerstva, kroz  projekte, prevashodno u bankarskom sektoru, oblastima zdravstva i obrazovanja. 

Fokus sastanka sa Raičević  bio je na razmjeni iskustava u korišćenju i upravljanju EU-IPA sredstvima. Ambasador Kalkavan naglasio je da je Turska spremna, da kroz formiranje centra za treninge, pruži ekspertsku podršku u cilju jačanja administrativnih kapaciteta, ne samo u okviru IPA strukture, već u cijeloj javnoj administraciji.

Raičević je zahvalila na proaktivnom pristupu i otvorenoj podršci Turske, ističući da je jačanje unutrašnjih kapaciteta jedan od primarnih institucionalnih ciljeva Ministarstva finansija. Naglasila je, da je u prethodnom periodu, upravo sa pozicije NAO-a,  dala puni doprinos da se unaprijede uslovi rada u okviru IPA strukture,  gdje je Crna Gora prepoznata kao respektabilan primjer u regionu.

Ambasador Kalkavan podsjetio  je na namjeru  da se u Crnoj Gori organizuje sastanak renomiranih predstavnika turskih privrednika, koji su, kako je saopštio, u velikoj mjeri, zainteresovani za  ulaganje u Crnu Goru, naročito u bankarski sektor.

Sastanku, u Ministarstvu finansija, prisustvovale su i Jelena Davidović, generalna direktorica Direktorata za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći i  Anja Amidžić, generalna direktorica Direktorata za upravljačku strukturu.

Foto: Ministarstvo finansija

NIKŠIĆ PROGNOZA