Radulović: Sigurno dotičemo dno

Polako, ali sigurno dotičemo dno – riječi su sagovornika Antene M, predsjednika Crnogorskog turističkog udruženja Žarka Radulovića, kao odgovor na pitanje da prokomentariše napuštanje niskobudžetnih avio-kompanija iz Crne Gore: Wizz Air i Ryan Air, uslijed povećanja aerodromskih taksi.

“Ne znam što gore može da se desi od ovoga. Svjedoci smo i u kom stanju se nalazi konkretno zgrada aerodroma u Tivtu, u kojoj ne možete da boravite bez kišobrana. Što je onda argument za uvećanje taksi? Nekoliko je razloga zbog kojih se ovo dešava, a u pitanju su nezanje i beskrajna bahatost”, smatra Radulović.

Sagovornik Antene M ukazuje da podgorički i tivatski aerodrom po svom kapacitetu, kao ni kvalitetima, ne može da se mjeri sa aerodromima iz susjedstva, poput Tirane i Dubrovnika, jer ti aerodromi, kako objašnjava, imaju i do 5-6 puta više putnika pojedinačno, nego naša dva zajedno.

“Svaki avio prevoznik ima jednu logiku kada sa tim aerodromima pregovara, a drugu kada to čini sa Tivtom i Podgoricom. Nikako ne možemo da se ravnamo sa tim aerodromima. Naši aerodromi nijesu zamišljeni da komercijalno zarađuju, već isključivo kao “support”, odnosno podrška našoj privredi, približavanju Crne Gore svijetu, i da svi zajedno bolje živimo. Međutim, rezultat je da su kompanije ili otišle ili se spremaju da odu. I što imamo od toga? Ništa”, jasan je Radulović.

Ovim činom, kaže Radulović, podigli smo cijene taksi koje su i dalje niže od onih u okruženju, ali to čini da kompanije odlaze.

“Ne želim da kažem da potez pokušaja uvećanja cijena aerodromskih taksi nije opravdan, odnosno sasvim svojstven državnim preduzećima. Ipak, kada pregovarate sa avio kompanijom i podižete cijenu svojih taksi, to mora da ima utemeljenje u određenoj aktivnosti, odnosno poboljšanju neke usluge. Međutim, kod nas ništa nijesu poboljšali, čak zgrada prokišnjava i nalazi se u kritičnom stanju, a oni povećavaju cijene bez ikakvog pokrića. Pritom, kada su insistirali na višim cijenama, a kompanije odgovorile da će zbog takvog tretmana otkazati određene linije, naša država nije učinila ništa da napravi kompromis i spriječi ovaj katastrofalan ishod. Kada bi se to desilo u privatnoj firmi, zaposleni koji bi to uradio i time oštetio privrednika za koji radi, dobio bi otkaz, međutim to se u državnim preduzećima ne dešava”, stava je Radulović.

Drugi scenario koji je moguć, iako to najiskrenije ne bi želio da bude tačno, Radulović ukazuje da bi mogla biti namjera države da otjera kompanije sa našeg tržišta.

“Ako ih otjeramo, što nam onda preostaje? Da iz Beograda i Tirane putujemo za Barselonu, Rim, itd. Tako platimo Air Srbiji oko 200 eura da dođemo do Beograda, a zatim 50 eura do Barselone. Tako privređuje Srbija, zatim i ove niskobudžetne kompanije o kojima govorim, a ko gubi? Gubi Crna Gora”, ukazuje sagovornik Antene M.

Radulović jasno ističe da ni prethodni menadžment aerodroma nije učinio mnogo za unaprijeđenje našeg avio kapaciteta, s tim što nam je “makar ostavio linije, a sadašnji menadžment je i to ukinuo”. 

“Pitam se jesu li ti ljudi ikada išta svojom kreacijom zaradili. Vjerujem da nisu. Posljedice za turizam su ogromne, kao i za naše građane, jer možemo da zaboravimo Barselonu za 50 eura. Naši građani su posredstvom tih letova putovali svuda po svijetu, a sada će znatno teže. Vlasnici privatnog smještaja su takođe na gubitku, jer moramo znati da će znatno manje turista tako posjećivai našu zemlju i odsjedati u privatnom smještaju”, zaključio je Radulović.

Izvor: Antena M

Foto: Bankar.me

NIKŠIĆ PROGNOZA