Radović: Ocjene MMF-a i SB pozitivne, sistem stabilan i likvidan

Rad Centralne banke Crne Gore od MMF-a i Svjetske banke ocijenjen je pozitivno, kazala je guvernerka Irena Radović, ističući da je naš bankarski sistem, stabilan, solventan, dobro kapitalizovan i vrlo otporan. U proteklom periodu uz dosta napora postigla se fiskalna konsolidacija i javni dug je sa 105 odsto bruto domaćeg proizvoda sveden na malo iznad 60 odsto.

Kako je Radović istakla gostujući u emisiji “Okvir” sa najvišeg nivoa MMF-a Crnoj Gori je odato priznanje za ono što je učinjeno u kratkom roku u dijelu uslađivanja bankarskog sistema sa onim što su regulatorni zahtjevi koje je postavila EU.

Na pitanje da li se sa zvaničnicima međunarodnih institucija razgovaralo o programu Evropa sad 2 Radović je kazala da takvih razgovora nije bilo.

“Ni na jednom zajedničkom sastanku nije bilo razgovora o programu Evropa Sad 2 i takođe je nezahvalno govoriti o bilo kom programu za koji nemate ništa konkretno, za koji nemate dokument. Ono što jeste bilo kao poruka ne samo ove godine nego i u proteklom periodu, jeste značaj održivosti javnih finansija i izrade srednjoročne fiskalne strategije. I u tom dijelu ministar finansija Novica Vuković blisko sarađuje sa MMF-om i u narednom periodu biće data tehnička pomoć u izradi te srednjoročne strategije”, kazala je Radović.

Kako je dodala, uvijek je za povećanje životnog standarda građana, ali mora se voditi računa o fiskalnoj stabilnosti i preporukama međunarodnih partnera.

Povodom predloga Vlade da se predloži za mjesto generalne sekretarke Vijeća za regionalnu saradnju, visoko pozicioniranu funkciju u Evropskoj Uniji, a zbog koje bi morala da se odrekne mjesta guvernera CBCG, Radović objašnjava da je od nje traženo sa najviših državnih adresa i od premijera da bude kandidatkinja Crna Gore, jer bi sa njenom biografijom Crna Gora imala najviše šanse da pobjedi, a stav crnogorskih zvaničnika je i da sa tog mjesta može doprinijeti Crnoj Gori više nego sa pozicije koju trenutno obavlja.

“Što se mene tiče, to je velika čast i privilegija. Ja sam već bila kandidatkinja za tu poziciju 2021. godine. Radi se o vrlo važnoj instituciji koja ima za cilj europsku integraciju regiona i koja je jedan od najsnažnijih mehanizama za implementaciju podrške Evropske unije. U pitanju je politička odluka. Ta kandidatura ne znači da je neko izabran, trenutno postoji nekoliko kandidata, među njima su kandidati i Europske unije. Čak i komesari, po mojim informacijama. Tek predstoji proces političke borbe. Samit se održava ove godine sredinom juna u Prespi”, kazala je Radović.

Ona je podsjetila da je u proteklom periodu uz dosta napora postignuta fiskalna konsolidacija, da je javni dug sa 105 odsto bruto domaćeg proizvoda svedena nešto blago iznad 60 odsto i da su svi zahtjevi međunarodnih finansijskih institucija, uključujući naravno i Evropsku komisiju ispunjeni, a to je da Crna Gora vodi računa o uravnoteženom primarnom budžetu i javnom dugu, posebno imajući u vidu da u narodnom periodu do 2026. dospijeva na otplatu preko dvije milijarde eura.

Likvidnost, kapital banaka i depoziti na istorijskom maksimumu

Što se tiče stanja u bankarskom sistemu, Radović ističe da je on stabilan, visokolikvidan, solventan, dobro kapitalizovan i vrlo otporan.

“Kada pogledamo likvidnost, ona je zaista na visokom nivou i trenutno imamo preko 1,3 milijarde likvidnih sredstava, što je istorijski maksimum, kao što je i kapital banaka na maksimumu od 820 miliona. U jednogodišnjem uporednom periodu vidimo porast od 11 procenata, znači ukupni krediti banaka na kraju marta ove godine su 4,2 milijarde eura i kada pogledamo samo jednogodišnji uporedni period vidimo da je došlo do povećanja kredita odobrenih pravnim licima u iznosu od 10,28 odsto i fizičkim licima od 11,52 odsto”, naglašava Radović.

I depoziti su, kako je kazala, na istorijskom maksimumu, na kraju marta iznose 5,3 milijarde eura i bilježe rast od skoro 3 odsto u odnosu na uporedni period.

Foto: CBCG

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA