Radnici „Košute“ najavili blokadu saobraćaja ka Podgorici

Radnici nekadašnje fabrike „Košuta“ sa Cetinja najavili su da će u ponedjeljak, 26. februara, u 11 sati blokirati saobraćaj prema Podgorici zbog neriješenih potraživanja.

Njihova predstavnica Dijana Vujović je kazala da će se u 10 sati okupiti ispred zgrade Prijestonice, kako bi i tu izrazili protest i da će nakon toga blokada puta trajati sat.

„Nismo dobili više od 27 godina socijalni program,ni dionice ,a nije nam povezan ni radni staž.Mi smo jedina firma u Crnoj Gori koja je ostala bez ičega isplaćenog.Izgleda da smo mi građani drugog reda i da ne pripadamo ovoj državi. Svi drugi mogu da dobiju ono što ih sleduje a mi baš ništa“, ukazala je Vujović.

Potraživanja bivših radnika „Košute“ su oko dva miliona eura, a Vujović podsjeća da je bivša Vlada imala namjeru da se dugovanja prema radnicima Košute uvrste u budžet države za 2024. godinu, ali da taj amandman nije dobio podršku u Skupštini Crne Gore.

„Amandman koji se ticao bivših radnika ‘Košute’ je odbijen i mi smo najavili na protestu u oktobru da ćemo ako se ne riješe naša potraživanja izaći na ulicu jer očigledno drugi način ne postoji“, rekla je Vujović.

Ona je zaključila da će se okupljati svaki dan, dok im se ne obrati neko od nadležnih.

Pravni zastupnik radnika avokat Petar Martinović rekao je na protestu u oktobru da je „Košuta“ prodata po cijeni dvosobnog stana u Podgorici, te da su tim povodom 2015. godine predali predmet Specijalnom državnom tužilaštvu. Pojasnio je tada da je tom krivičnom prijavom obuhvaćena tadašnja lokalna uprava Prijestonice i pozvao je tada glavnog specijalnog tužioca da pokrene postupak za utvtrđivanje odgovornosti.

Foto: Radio Crne Gore

NIKŠIĆ PROGNOZA