„Novim zakonom o zaradama nije predviđeno smanjenje plata“

Novim zakonom o zaradama u javnom sektoru, čija je priprema u toku, plate neće biti smanjene niti ukinuti dodaci, kažu u Ministarstvu finansija, demantujući navode Sindikata. I dok sindikati problematizuju i uklanjanje koeficijenata iz granskih kolektivnih ugovora jer se, kažu, obesmišljava socijalni dijalog, iz Ministarstva tvrde da im to nije namjera.

Uvođenje reda u zaradama zaposlenih u javnom sektoru glavni je razlog, kako kažu u Ministarstvu finansija, zbog kojeg su počeli s izmjenama zakona. Prvi radni dokument tih izmjena već je naišao na negodovanje Sindikata.

„Kako sad stvari stoje ne čini nam se da je to dobro rješenje. Vjerujemo da je potrebno zaista donijeti zakon o zaradama ali na način na koji ga sad definišu ljudi iz Ministarstva finansija i Vlade mislim da nije pametno“, kazao je Nebojša Radonjić iz Sindikata zdravstva.

Jer kažu da nije pametno da se zaposlenima ukidaju dodaci na zarade koje su do sada primali. Ako ostane predloženo rješenje, plate prosvjetarima bi, kako su juče kazali iz Sindikata prosvjete, bile manje u prosjeku 20 do 30 odsto, što iz Ministartva finasija demantuju.

„Neće biti nikakvog smanjenja zarada, trajni dodaci bi trebalo da budu uključeni u koeficijente na način da se koeficijenti povećaju za iznos dodatka, što znači da se taj dodatak neće ukinut već će biti dodat na zaradu kao što je i ranije bio“, navela je Snežana Mugoša iz Ministarstva finansija. 

U Sindikatu problematizuju i izdvajanje koeficijenata iz granskog kolektivnog ugovora što će, kažu, obesmisliti socijalni dijalog.

„Time se radnicima oduzima pravo da kao socijalni partneri razgovaraju o svojim zaradama, a mi ne želimo da iko drugi o našim o pravima odlučuje osim nas samih“, tvrdi Radonjić. 

U Ministarstvu tvrde da to nije namjera i objašnjavaju da postoji više načina za utvrđivanje koeficijenata.

„Koeficijenti mogu da se utvrđuju kroz zakon, paralelno zakonom i uredbama, zakonom i granskim kolektivnim ugovorima i to je nešto o čemu ćemo razgovarati u narednom periodu. Naša namjera ni u kom slučaju nije ukidanje sindikalnih djelovanja“, navodi Mugoša.

Plan je da se izmjene zakona o zaradama u javnom sektoru donesu do kraja godine.

I dok iz Sindikata najavljuju primjedbe, iz Ministarstva poručuju da će sve zamjerke razmotriti kako bi dobili rješenja prihvatljiva za sve.

Foto: Screenshot/RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA