Prethodna ljetnja turistička sezona donijela rekordne prihode, ali ne i diversifikaciju tržišta

Glavna privredna grana Crne Gore je turizam i on generiše najveće prihode u državi, a sudeći po rezultatima od prošle ljetnje sezone prihod je iznosio preko 1,3 milijarde eura, što predstavlja do sada najveći ostvareni prihod. Kada je riječ o gostima koji dolaze da svoj aktivni odmor provedu u našoj državi, uprkos trudu i želji nadležnih da privuku goste sa Zapada koji su barem u pretpostavci bolje platežni, to im bar za sada ne polazi za rukom.

Prema analizi sektora turizma i ugostiteljstva za prošlu godinu, koju je radila Privredna komora (PKCG), proizilazi da gosti iz regiona čine najveći broj ovdašnjih gostiju. Kada je riječ o broju gostiju, Crnu Goru je u godini za nama posjetilo preko milion gostiju koji su ukupno ostvarili preko devet miliona noćenja.

Tako su u strukturi noćenja ostvarenih u kolektivnom smještaju najbrojniji gosti iz Srbije koji su ostvarili preko 18,5 odsto, gosti iz Bosne i Hercegovine (BiH) ostvarili su 6,2 odsto ukupnih njoćenja, dok su sa Kosova* ostvarili 2,5 odsto ukupnih noćenja. U brojnije goste računaju se i Rusi i Ukrajinci koji su, prema podacima, ostvarili oko 6 odsto, odnosno Ukrajinci 3,1, a Rusi tri odsto. Gosti iz Njemačke ostvarili su 7,7 odsto, Francuzi 7,1 odsto, dok su gosti iz Velike Britanije ostvarili 6,4 odsto noćenja. Značajniji broj noćenja ostvarili su turisti iz Poljske 4,4 odsto, Izraela 3,9 i Turske 2,6 odsto.

Kada je riječ o posjećenosti regija, preko 89 odsto dolazaka ostvareno je u primorskom regionu, dok je u glavnom gradu ostvareno 6,4 odsto. Kada je riječ o sjevernom regionu, u njemu je ostvareno svega 2,4 odsto noćenja.

Ipak, u analizi se primjećuje da uprkos tome što je turizam označen kao strateška privredna grana, i dalje ima brojnih izazova.

– Turistički poslenici ukazuju da na uspješnost utiču siva ekonomija, nedostatak stručne radne snage, komunalna i saobraćajna infrastruktura, avio dostupnost destinacije, kao i građevinski radovi u toku sezone, zadržavanja na graničnim prelazima i drugi problemi – navodi se u analizi PKCG.

Jedna od najvećih biznis barijera je nedostatak radne snage, na koju djelatnici iz ovog sektora upozoravaju odavno. U analizi stoji da se privrednici zalažu za angažovanje permanentno domaće radne snage, ali ponuda kadra nije zadovoljavajuća.

Takođe, ugostitelji se žale i na sivu ekonomiju, odnosno neregistrovane smještaje, neregistrovane djelatnosti, neregistrovani promet, kao i zapošljavanje radnika na crno.

Kao jedna od ključnih stvari za unapređenje sektora turizma potencira se poboljšanje ukupne saobraćajne infrastrukture.

Razvoj koči loša infrastruktura i kapaciteti aerodroma

Najveći problem kada je u pitanju razvoj turizma jeste valorizacija aerodroma, jer ja avio infrastruktura nedovoljno razvijena. Kapaciteti oba aerodroma, prema analizi PKCG, nisu na zadovoljavajućem nivou, kao ni frekventnost ka ključnim emitivnim tržištima, te neoperativnost tivatskog aerodroma za noćne letove. Takođe, za uspješnost turističke destinacije ključna je privlačnost tokom čitave godine, dok za sada našu turističku ponudu karakterišu sezonalnost, odnosno koncentracija velikog broja gostiju u kratkom vremenskom periodu, najviše u toku ljetnjih mjeseci.

Foto: Dan/Lazar Ružić

NIKŠIĆ PROGNOZA