Poskljupljenja ne jenjavaju, standard ugrožen

Nakon praznika, sumiraju se finansije u najdužem mjesecu u godini… Poskljupljenja ne jenjavaju, a plate miruju. No, iz vladajućih partija vjeruju da će standard građana biti bolji u godini pred nama, s čim nijesu saglasni u opoziciji….

Inflacija, rast cijena, politička nestabilnost – to je obilježilo 2023. Da je standard crnogorskih građana ugrožen zbog visokih cijena i kamatnih stopa, smatra i predsjednik Crne Gore Jakov Milatović. No, poručuje biće bolje u 2024.

I dok predsjednik smatra da mora biti bolje, ekonomski analitičari su skeptični. Najave poskupljenja komunalija i računa, poručuje Mirza Mulešković, diktiraće blagi rast cijena, što će direktno uticati na standard.

„Ukoliko ne dođe do rasta ekonomije, ali velikog rasta realne ekonomije teško da možemo da očekujemo poboljšanje životnog standarda, u suštini možda možemo da očekujemo samo pogoršanje životnog standarda“, kaže on za TVCG.

Da životni standard ne čini samo ekonomija, smatra član Odbora za ekonomiju iz redova vlasti Dražen Petrić.

Ipak u 2024, tvrdi, da će crnogorki građani živjeti bolje.

„Kupovna moć građana se značajno povećala, sa ovim povećanjem penzija kreće se, a povećanjem kupovne moći građana i u ovoj godini, a kao sto znate iz PESa i čelnih ljudi ove vlade najavjeno je takođe da će do  kraja godine doći do povećanja minimalne plate“, ističe Petrić. 

Ovakav optimizam ne dijele u opoziciji. U DPS-u kažu da 51 odsto stanovnistva jedva sastavlja kraj s krajem, te da nam taj podatak govori da će sljedeća godina biti teška.

„Ne vidim neke nove realne ekonomske osnove koje će omogućiti građanima Crne Gore da u 2024. godini bolje žive, ako je pad kupovne moći bio za preko 30 posto možemo definisati da je sve ono što je bilo povećanje i porast plata poništeno“, poručuje Nikola Milović (DPS).

Foto: RTCG/Screenshot

NIKŠIĆ PROGNOZA