Posjeta Pivi za 60 odsto bolja nego lani

Iako su početak ljetnje turističke sezone obilježile prilično loše vremenske prilike, Park prirode Piva bilježi dobru posjećenost domaćih i stranih turista. Direktor Parka prirode Piva Nikola Cicmil u razgovoru za „Dan“ kaže da statistički podaci pokazuju da je na teritoriji opštine Plužine do 1. avgusta ostvareno oko 7.200 noćenja, što je u odnosu na prošlogodišnji period oko 60 odsto više.

Cicmil ističe da je i dalje prisutan trend da se određeni broj noćenja ostvaruje u sivoj zoni, kod neregistrovanih izdavalaca smještaja ili kod registrovanih izdavalaca koji ne evdentiraju noćenja i ne plaćaju boravišnu taksu.

– Park prirode Piva kao zaštićeno područje do 1. septembra broji 16.570 posjetilaca, a najveći broj je evidentiran na Šćepan Polju na raftingu Tarom, gd‌je je registrovano oko 14.000 posjetilaca. Velika je teritorija u pitanju, površine preko 32.000 hektara, tako da je teško iskontrolisati svaki dio teritorije i naplatiti ulaznicu, ali naša poslovna filozofija je da posjetioce upoznajemo sa vrijednostima parka i oni kada to uvide, vrlo rado svrate do naših prostorija da kupe ulaznice, što olakšava posao nadzornicima – kaže Cicmil.

On naglašava da su ove godine, po treći put, za svoje posjetioce upriličili bogat zabavni program „Pivska priča 2023“ u okviru koje je organizovano šest prilično posjećenih koncerata, a manifestacija, prema riječima Cicmila, polako postaje jedna vrsta brenda Pive.

Ovogodišnji novitet bila je manifestacija „Dani Pivskog jezera“ koja ima za cilj da prezentuje potencijale kojima raspolaže Pivsko jezero.

– Manifestacijom smo htjeli i da skrenemo pažnju nadležnih na neke probleme turističkih radnika kada je u pitanju korišćenje jezera u turističke svrhe. U prvom redu mislim na nizak nivo jezera koji je bio prisutan prethodnih godina, kao i na višegodišnje neporibljavanje jezera koje je ove godine, nakon deset godina, poribljeno u saradnji sa Opštinom Plužine, Eketroprivredom Crne Gore (EPCG) i Sportko-ribolovnim društvom (SRD) „Bajo Pivljanin“. Nakon poribljavanja i jednomjesečnog zabrana izlova broj prodatih dozvola je višestruko skočio – kaže Cicmil i naglašava da je i to uz „Pivsku priču“ doprinijelo rastu broja posjetilaca.

Ako vremenske prilike dozvole, Cicmil očekuje i dobru postezonu u septembru i u oktobru, a ovog mjeseca planira se otvaranje Kule Lazara Sočice. Objekat je rekonstruisan i u njemu će biti smještene dvije muzejske postavke, prirodnjačka koja će predstaviti biodiverzitet Pive, i istorijska koja će pričati istoriju Pive.

Cicmil je uvjeren da će i to umnogome obogatiti turističku ponudu opštine Plužine.

Naglašava da Pivu dominantno posjećuju inostrani turisti, iz Zapadne Evrope, Rusije, Ukrajine i Izraela, ali da se posljednjih godina bilježi porast i posjetilaca iz Crne Gore, posebno na „hajkingu“ jer postoje markirane staze po domaćim i međunarodnim standardima.

Višegodišnji problem je, kaže Cicmil, nedostatak hotela za koji se nadaju da će ga kredibilni investitor renovirati kako bi počeo sa radom, a drugi problem je loš putni pravac od Plužina do Foče, posebno dio do Šćepan Polja, koji često odvraća turiste.

Zip-lajn preko Pivskog jezera

Jedno od turističkih bogatstava Pive jeste i najduži zip-lajn na Balkanu „Eko-Piva, Plužine“ koji se sastoji iz dva dijela dužine 1.450 metara. Zip-lajn startuje u Plužinama i ide preko Pivskog jezera gd‌je se prelazi na drugi koji završava kod mosta na jezeru.

Vlasnik zip-lajna Željko Bakrač kaže da je ovogodišnja sezona dobra, da su sa radom počeli 1. maja i da će raditi do 1. oktobra.

– Posjećenost je bila oko 10 odsto manja u odnosu na prošlu godinu, a jedan od razloga je kišno ljeto, posebno u maju i junu. Ove godine najviše je bilo turista iz Izraela – kaže Bakrač.

Foto: Park prirode Piva

Pročitajte još:

NAJNOVIJE

NIKŠIĆ PROGNOZA