Popa: Državnim kompanijama treba da upravljaju profesionalci

Crna Gora bi, u skladu sa EU standardima, imenovanja u državnim kompanijama trebalo da vrši na transparentan način i u skladu sa svim relevantnim zakonima. Takođe, nezavisno od proces pristupanja EU, upravljačke pozicije u državnim kompanijama zaslužuju adekvatne profesionalce, što je u interesu kompanije, države i, na kraju, javnosti, poručila je šefica Delegacije EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa. Ona je to navela u odgovoru na dopis Biljane Knežević, bivše savjetnice direktora Aerodroma Crne Gore (ACG), koja tvrdi da zamjenik izvršnog direktora Aerodroma Petar Radulović nije ispunjavao uslove na konkursu na kom je izabran na tu poziciju. Knežević pred Osnovnim sudom dvije godine vodi parnicu tim povodom. U tužbi tvrdi da Radulović, koji je sin funkcionera PzP-a Branka Radulovića, nije ispunjavao uslove za izbor za zamjenika direktora. Takođe, ona je u dopisu šefici Delegacije EU navela da pred sudom osporava i izbor izvršnog direktora Vladana Draškovića.

– Mi kao Delegacija EU ne smijemo, niti imamo nadležnost, da intervenišemo u pojedinačnim slučajevima, i to sigurno nećemo učiniti ni u slučaju koji je trenutno pred sudom. Međutim, kako je uloga Delegacije EU da prati nivo usklađenosti Crne Gore na putu ka EU i da prati radnje koje preduzimaju nadležne nacionalne vlasti u obezbjeđivanju poštovanja osnova vladavine prava u Crna Gora, tačke koje ste iznijeli smatramo relevantnim za našu posmatračku misiju. Takođe, napominjemo da su suđenja koja se dugo čekaju de fakto uskraćivanje prava svakog građanina da pristupi pravdi i vidi pravdu. Imajući to na umu, možda biste željeli da razmislite o pravnim ljekovima, u skladu sa Zakonom o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku – navela je Popa u odgovoru Biljani Knežević.

Bivša savjetnica u Aerodromima pisala je Popi krajem godine i u dopisu navela da se na mjestu zamjenika izvršnog direktora najznačajnije državne kompanije u oblasti vazdušnog saobraćaja već skoro tri godine nalazi lice koje je zaposleno bez adekvatnog radnog iskustva i sa nepotpunom dokumentacijom.

– Već skoro tri godine institucije države ne preduzimaju ništa da se ova očigledna prevarna radnja političkog zapošljavanja sina Branka Radulovića, tadašnjeg poslanika DF-a, sankcioniše, jer timovi advokata koje plaćaju Aerodromi CG veoma uspješno, pritiskom i vezama u pravosuđu, odugovlače rješavanje ovog slučaja. A predmet je toliko jednostavan da je potrebno pola minuta i da laik ukapira da se radi o prevari i namještaljci – poručila je Knežević u dopisu Popi.

Ona je pojasnila da se Radulović nalazio na evidenciji nezaposlenih lica biroa rada u periodu za koji tvrdi da je tada stekao radno iskustvo traženo oglasom.

– Ne može se nigdje na svijetu istovremeno biti nezaposleno lice, zvanično i lično prijavljeno na birou rada, od koga tražite zaposlenje, i paralelno kreirati potvrdu o radnom iskustvu koja vas lansira na jedno od dva najviša rukovodna radna mjesta u državnoj kompaniji milionske vrijednosti – izuzev u Crnoj Gori. Ove činjenice je potkrijepila i Uprava prihoda i carina, dokumentom u kojem stoji da Petar Radulović nije bio prijavljen ni toj instituciji, iako je to zakonom propisana obaveza za svako zaposleno lice, koju ispunjava svaki poslodavac. Kompletna dokumentacija je i u sudu i u tužilaštvima od samog imenovanja u maju 2021. godine – navela je Knežević.

ODT u Podgorici je nedavno utvrdilo da Radulovićeva isprava za period koji pominje Knežević nije falsifikovana, odnosno da je on od 2014. do 2017. godine radio u firmi Vir metaloprerada kao analitičar tržišta hardroks metala i pomagao sektoru marketinga. Knežević je tražila od ODT-a da provjeri da li je Radulović falsifikovao isprave.

– Ni sud ni sva tužilaštva još uvijek nijesu u stanju da riješe ovaj predmet ni nakon gotovo tri godine otkako sam im dostavila kompletnu dokumentaciju – zaključila je Knežević.

Foto: gov.me

NIKŠIĆ PROGNOZA