Poljoprivrednicima spremaju subvencije za gorivo

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede planira da uvede subvencije na gorivo za poljoprivrednu proizvodnju u visini akcize, a ukupan iznos bi zavisio od površine i namjene poljoprivrednog zemljišta korisnika. Prema računici za 2023. godine bilo bi potrebno nešto iznad milion eura. Pošto ova mjera nije planirana budžetom za ovu godinu, taj novac će biti potrebno obezbijediti iz tekuće budžetske rezerve.

To su “Vijestima” zvanično kazali iz ovog resora, ali nije preciziran datum kada će ova olašica stupiti na snagu.

Ukupno je prema podacima ovog resora registrovano 21.000 poljoprivrednih proizvođača.

Ministar poljoprivrede Vladimir Joković je krajem marta najavio da planiraju da razgovaraju sa poljoprivrednicima i da se nada podršci Ministarstva finansija kome su dostavili projekcije koje su radili.

Plan ministarstva je da se novac isplaćuje u tekućoj godini za potrošeno gorivo u prethodnoj godini.

Pojasnili su da se model podrške poljoprivrednicima za akcize na gorivo obično sastoji od subvencionisanja akciznog dijela goriva radi smanjenja cijena proizvodnje, te da se to radi kroz direktne subvencija ili povrat poreza na gorivo. Navode da su 2022. donijeli Pravilnik o načinu utvrđivanja odobrenih količina mineralnih – gasnih ulja i obrascu kontrolne kartice, ali da u praksi nije dao rezultate jer poljoprivredni proizvođači nisu mogli dobiti oslobađanje od akcize na gorivo koja iznosti 44 centa po litru. To se desilo jer nisu mogli da pronađu sistemsko rješenje sa distributerima goriva u Crnoj Gori, odnosno onih koji rade sprovođenje i kontrolu oslobađanja akcize za sve registrovane poljoprivredne proizvođače.

Iz Ministarstva poljoprivrede su naveli da su pravilnikom utvrdili potrebne količine goriva za poljoprivrednike na osnovu ukupne površine obradivog poljoprivrednog zemljišta po hektaru, a zatim ih pomnožili sa površinama koje su subvencionisane kroz Agrobudžet i tako dobili potreban iznos za ovu podršku.

Tako su utvrdili da je za maslinarska, vinogradarska i voćnjačka gazdinstva u 2023. godini, po hektaru potrebno 70 litara goriva odnosno da budu oslobođeni akciza u iznosu 139,14 hiljada eura. Procijenjeno je da je povrćne, ratarske i druge oranice, kao i one koji uzgajaju ljekovito bilje i aromatično bilje, potrebno 110 litara po hektaru, odnosno 309,57 hiljada eura. Najveći iznos se svakako odnosi na livade i to 576,13 hiljada eura, dok je po podacima za ovu kategoriju predviđeno 40 litara po hektaru.

“Za realizaciju podrške poljoprivrednim proizvođačima na akcizni dio troškova goriva prema podacima o subvencionisanim površinama u 2023. godini koje su iznosile 43.648,87 hektara potrebno je obezbijediti 1.024.857 eura. Proizvodnja zahtijeva korišćenje velike količine goriva za pogonske mašine kao što su kosačice, traktori, kombajni i druge poljoprivredne mašine, pa su troškovi goriva veliko opterećenje za poljoprivrednike”, naveli su iz ministarstva.

Iz ovog resora su pojasnili da region već ima slične podsticaje, te da u Srbiji postoji povrat akcize od 50 dinara po litru do 100 litara, po hektaru prijavljene površine dok Sjeverna Makedonija takođe nudi podršku po hektaru. Ističu da zemlje EU nude podršku subvencionisanja plavog dizela, i da glavna konkurencija u proizvodnji već ima slične podrške pa je neophodno i domaćim poljoprivrednicima dati podrušku, kako bi bili konkurentni.

“Visoki troškovi goriva značajno povećavaju troškove proizvodnje, čime se smanjuje profitabilnost, ali i da proizvodnja značajno zavisi od vremenskih uslova i sezonskih radova. Zato poljoprivrednici moraju raditi u određenom vremenskom periodu kako bi obezbijedili kvalitet i prinos usjeva, a visoki troškovi goriva, mogu ograničiti njihovu mobilnost i usporiti proces obrade zemljišta, sjetve ili žetve, što može negativno uticati na konačne prinose”, istakli su u ovom resoru.

Zato vjeruju da olakšavanje pristupa jeftinijem gorivu može pomoći u održavanju konkurentnosti domaće poljoprivredne proizvodnje i osigurati stabilno snabdijevanje hranom. Istakli su da učešće u troškovima plaćanja akciza na gorivo, proljoprivrednicima može pomoći da se održi ekonomska aktivnost, uveća produktivnost i doprinese stabilnom snabdijevanju hranom.

Ribarima povraćaj svakog mjeseca

Registrovani ribari već imaju mogućnost oslobađanja od akcize na gorivo i povraćaja plaćene akcize. Iz Ministarstva su pojasnili da potpuno oslobađanje koristi svega nekoliko ribara jer je procedura komplikovanija, jer moraju da imaju bankovne garancije, zbog čega većina bira povraćaj.

“Procedura povraćaja plaćene akcize na gorivo sprovodi se na mjesečnom nivou, a podrazumijeva da ribar uredno prikupljenu dokumentaciju podnese Upravi carina, u najbližoj područnoj carinarnici. Na osnovu dostavljene dokumentacije, Uprava carina vrši obračun i povraćaj akcize”, ističu iz MPŠV.

Navode da je riječ o jednostavnoj proceduri i da se koristi i u malom i velikom ribolovu. Ističu da je ključno da ribar vodi elektronsku evidenciju aktivnosti, da na brodu ima uređaje za praćenje ako je duži od 10 metara i da prikuplja fakture i račune.

Foto: RTCG

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA