Pejović od prodaje boksita zaradio preko 30 miliona eura

Uniprom metali, kompanija koja je preuzela imovinu Rudnika boksita nakon bankrota 2015. godine, osmu godinu zaredom su poslovali sa profitom.

U 2023. dobit iz poslovanja te kompanije, čiji je vlasnik Veselin Pejović, iznosila je 3,83 miliona eura, što je približan rezultat kao u godinu ranije.

Sa profitom od 3,83 miliona u prošloj godini, Pejović je prešao 30 miliona profita u poslovanju za osam godina otkako je preuzeo imovinu Rudnika boksita. To nekadašnje državno preduzeće najprije je otišlo u stečaj, a zatim i bankrotiralo, nakon čega je Pejović za 5,4 miliona kupio imovinu tog preduzeća.

Pejović je u 2016. godini imao 4,71 milion profita, godinu kasnije 7,42 miliona, u 2018. 3,65 miliona, dok je u 2019. godini profit bio 2,9 miliona. U 2020. godini profit je pao na 2,29 miliona, godinu kasnije na 1,93 miliona, da bi u 2022. porastao na 3,81 milion, a lani je iznosio 3,83 miliona, što je ukupno 30,5 miliona ura.

Ukoliko se 5,4 miliona oduzmu od 30,5 miliona, koliko je iznosio profit Uniprom metala za osam godina, dolazi se do 25,1 milion eura čiste dobiti u ovom poslu. Dakle, Pejović je za osam godina zaradio pet puta više nego što je uložio u kupovinu imovine Boksita.

Ovaj slučaj je i dalje jedini u Crnoj Gori da je jedna firma preuzela imovinu druge kompanije koja je bankrotirala, a potom bilježila višemilionske profite osam godina zaredom.

Finansijski iskazi Uniprom metala pokazuju da su prihodi tog preduzeća od prodaje lani iznosili 21,5 miliona, što je pet miliona manje nego u 2022. godini. Troškovi poslovanja su uvećani za milion eura u odnosu na prethodnu godinu i bili su 15,2 miliona eura. Za bruto zarade 36 radnika izdvojeno je 794,7 hiljada eura.

Stalna imovina društva lani je uvećana za skoro šest miliona i iznosila je 37,7 miliona. Uniprom metali su dali 30,5 miliona eura dugoročnih kredita matičnim i zavisnim pravnim licima. Ta suma je ista kao i profit Uniprom metala otkako su preuzeli imovinu Boksita. Kapital društva je iznosio 23 miliona eura i uvećan je za tri miliona u odnosu na 2022. godinu.

Na kraju prošle godine, Uniprom metali su prikazali neraspoređenu dobit od 12,7 miliona eura. Dugoročni krediti Uniprom metala iznosili su 427,2 hiljade eura, što je za dva i po miliona manje u odnosu na prethodnu godinu. Kada su u pitanju kratkoročni krediti, oni su lani iznosili 5,7 miliona, što je tri miliona više nego u 2022. godini. Ukupna pasiva i aktiva društva iznosile su skoro 43 miliona.

Sa KAP-om nije imao uspjeha kao sa Rudnikom

Pejović je prije Rudnika boksita kupio imovinu Kombinata aluminijuma. Nju je platio 25,7 miliona eura, ali od KAP-a nije imao profita, iako je u pojedinim godinama imao veliku dobit.

U krugu KAP-a rade fabrike za proizvodnju bileta-trupaca i silumina-legur, dok je Uniprom ugasio Elektrolizu KAP-a jer nije uspio da produži ugovor sa Elektroprivredom o snabdijevanju električnom energijom po dotadašnjoj cijeni. Tada je i veliki broj radnika morao da napusti fabriku.

Uniprom je u 2022. godini bio u plusu 18,3 miliona eura. Godinu ranije plus je bio oko osam miliona. Međutim, prošle godine Uniprom je imao 11 miliona minusa. Kako su „Danu“ nedavno pojasnili iz te kompanije, za toliki minus je „kriv“ pad cijena bileta i aluminijumskih legura na berzi.

– Rat u Ukrajini i Izraelu i smanjenje proizvodnje u automobilskoj i građevinskoj industriji uslovili su i pad cijena naših proizvoda na berzi – bileta i aluminijumskih legura. Prosjek LME na berzi 2022. godine bio je 4.200 dolara, dok u 2023. godini dolazi do pada cijena na berzi, gdje se prosjek naših proizvoda kreće na nivou 2.400 dolara. Kako smo firma koja je proizvodima kotirana na Londonskoj berzi, zavisni smo od kretanja cijene na berzi, na koju nijesmo u mogućnosti da utičemo. Upravo su berzanska kretanja i smanjenje potražnje koje smo pomenuli ključno uticali na ovakav rezultat – kazali su „Danu“ iz Uniproma.

Eksploatišu sa tri partnerske firme

Na poslovima eksploatacije rude crvenih boksita, partnerske kompanije, koje obavljaju poslove za potrebe Uniprom metala, zapošljavaju oko 250 lica. Partnerske kompanije otkopavaju rudu na ležištima društva za ugovorenu cijenu po toni rovne rude. Uniprom metali u ovom poslu sarađuju sa kompanijama Rudkop, Zeta Majn i Global Majn. Uniprom metali su u međuvremenu iz sopstvenih sredstava otkupili zemljišta od privatnih vlasnika u površini od oko 700.000 metara kvadratnih, kako bi proširili postojeće kopove, kao i na novoj lokaciji – Đelov do.

– Proces dobijanja tehničke dokumentacije za ležište Đelov do je u toku. Procijenjene rezerve crvenog boksita na ležištu Đelov do iznose tri milona tona rude. Od oktobra 2015. do danas, Uniprom metali su investirali više od 12 miliona eura u obnovu kapaciteta, kupovinu opreme i modernizaciju proizvodnje u pogonima koji su kupljeni od Rudnika boksita – piše u izvještaju menadžmenta koji je uz finansijske iskaze priložen Poreskoj upravi.

Foto: Dan/Lazar Ružić

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA