Odbor direktora OŽVS razmatrao studiju: Spajanje ili stečaj i otkazi za 190 radnika

Odbor direktora Održavanja željezničkih voznih sredstava (OŽVS) razmatrao je studiju o opravdanosti spajanja tog preduzeća sa Željezničkim prevozom (ŽPCG), koja je pokazala da će OŽVS otići u stečaj ukoliko do toga ne dođe. Stečaj bi po sili zakona značio otkaze ugovora o radu za 190 zaposlenih u tom državnom preduzeću, dok bi u slučaju spajanja sa ŽPCG znatno manji broj radnika bio višak, a preduzeće bi nastavilo da posluje u okviru zajedničkog preduzeća. Takođe, za radnike koji budu višak treba da se pripremi socijalni program, a koliki će on biti trebalo bi da odluči Vlada. Odluku o eventualnom spajanju OŽVS i ŽPCG treba da donese Vlada, na predlog Ministarstva kapitalnih investicija. Ove informacije „Danu“ je potvrdilo više izvora.

Odbor direktora OŽVS razmatrao je studiju Ekonomskog fakulteta, dok je prethodno istu studiju MKI tražilo od konsultanata iz Evrope. Obje studije, prema našim informacijama, pokazale su da OŽVS-u slijedi stečaj ukoliko se dva preduzeća ne spoje. Na sjednici odbora, kako nam je nezvanično potvrđeno, bili su i predstavnici MKI.

– Elaborat koji je rađen u saradnji sa eminentnim profesorima sa Ekonomskog fakulteta pokazao je da je veoma opravdano da se od dva preduzeća formira jedno preduzeće. Studija prije svega ukazuje na stabilnost finansiranja jer bi se tim potezom obezbijedila subvencija države, pa bi OŽVS faktički bilo preduzeće od javnog interesa. Ono što je takođe najvažnije jeste očuvanje radnih mjesta i kvalitetno sprovođenje socijalnog programa za pozicije koje bi se preklapale usled pripajanja, pa su u vezi s tim radnici veoma zabrinuti, ali i zadovoljni jer bi im po kolektivnom ugovoru željezničkog prevoza zarade bile uvećane do čak 30 procenata, dok sada primaju najniže plate u željezničkom sistemu – kazao je „Danu“ izvor iz OŽVS-a.

Istakao je da je u analizi jasno navedeno da je alternativa spajanju stečaj.

– Treba podsjetiti da je OŽVS veoma značajno preduzeće za željeznički saobraćaj, jer prije svega brine o ispravnosti i bezbjednosti. Takođe, to je preduzeće koje godinama posluje sa gubicima, najviše zbog loših odluka prethodnih rukovodećih garnitura, ali i nebrige većinskog vlasnika – države. U prilog pomenutoj analizi rađena je i analiza od strane Ministarstva kapitalnih investicija, u saradnji sa renomiranom evropskom konsultantskom kućom BiB Europe, koja je takođe pokazala da treba birati između spajanja ili bankrota – istakao je izvor „Dana“.

Sada kada je odbor analizirao obje studije i jednoglasno usvojio mišljenje studije, to je proslijedio Ministarstvu kapitalnih investicija i Vladi, koja, u krajnjem, treba da se izjasni da li će dati saglasnost za spajanje ili će pustiti da preduzeće ode u stečaj.

U slučaju da izabere spajanje, potrebno je da izabere konsultanta koji će napraviti ugvor o spajanju, uz predlog socijalnog programa na osnovu zahtjeva sindikata.

„Danu“ su se juče obratili radnici, kada su saznali da je u toku sjednica odbora na kojoj se razmatra studija. Neki od njih strahuju za radna mjesta. Kako „Dan“ saznaje, radna mjesta koja će biti ugrožena su npr. pozicije izvršnih direktora, pomoćnika direktora, direktora određenih sektora, jer preduzeće ne može imati dva izvršna direktora ili dva direktora pravne službe. Ali, za te ljude će biti nađeno radno mjesto u skladu sa kvalifikacijama ili će im biti ponuđen socijalni program.

Verifikovali ugovor za izdavanje hale

Odbor direktora OŽVS, kako je potvrđeno „Danu“, verifikovao je ugovor sa Željezničkim prevozom o poslovno-tehničkoj saradnji, kojim je stavljena tačka na višegodišnje izdavanje hale za održavanje elektromotrnih vozova. Osim ugovora sa Željezničkim prevozom, usvojen je i predlog ugovora sa Montekargom oko fiksne cijene usluge u radionici u Nikšiću. Kako je „Danu“ nezvanično rečeno, oba ugovora Održavanju treba da donesu prihod koji će bar djelimično popraviti lošu situaciju u kojoj se to preduzeće nalazi. 

Foto: Vlada Crne Gore/flickr.com

NIKŠIĆ PROGNOZA