Obradović: Institut „Dr Simo Milošević“ najbliže stečaju

Predsjednica Sindikata Instituta „Dr Simo Milošević“ Marija Obradović kazala je da je ta ustanova najbliže stečaju, kao i da je blokada računa prethodne sedmice dodatno zakomplikovala situaciju.

Ona je u Bojama jutra na TV Vijesti rekla da Institut prolazi kroz najteži period od osnivanja prije sedam decenija.

Istakla je da zaposlenima više od godinu kasne po tri ili četiri plate, a da im se trenutno duguju majska, junska i julska zarada.

Ukazala je da rade i sa pola kapaciteta u odnosu na prošlu godinu, jer nema dovoljno zaposlenih.

Obradović je podsjetila da se dug zbog kojeg je račun blokiran odnosi na kredit iz osamdesetih godina prošlog vijeka, rekavši da je „zaista bilo vremena za 40 godina da se to riješi“.

Poručila je da zaposleni traže hitno potpisivanje kolektivnog ugovora, kao i da se što prije definiše da li će Institut biti u većinskom državnom vlasništvu ili ne.

„Stav zaposlenih je da je u interesu države i građana da Institut bude u državnom vlasništvu“, rekla je predsjednica sindikata te ustanove.

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković kazao je da i oni smatraju da Institut mora biti u državnom vlasništvu.

„Ne mora svaka investicija da donese profit u novcu, ovdje štitimo zdravlje građana“, istakao je.

Keković je naveo da USSCG, u saradnji sa Opštinom Herceg Novom, kreće u kampanju „za spas Instituta“ širom Crne Gore, a pokrenuta je i peticija.

foto:Dan

NIKŠIĆ PROGNOZA