NTO: U Crnoj Gori 17. avgusta boravilo oko 179.000 turista

Prema preliminarnim podacima lokalnih turističkih organizacija, ovogodišnja ljetnja turistička sezona je bolja od prethodne, saopštili su iz Nacionalne turističke organizacije Crne Gore. 

“Prema tim podacima 17. avgusta je u Crnoj Gori boravilo oko 179 hiljada turista, što je oko 9% više u odnosu na prethodnu godinu i ostvarenje od 90% u poređenju sa 2019. godinom. Prema istim podacima u crnogorskim hotelima odmara oko 44 hiljade turista, što je za 6% više u odnosu na isti period prethodne godine i čak 18% više u odnosu na 2019. godinu”, saopšila je predstavnica NTOCG Milena Vujović. 

Imajući u vidu da su ovo preliminarni podaci, NTOCG se oslanja i na podatke drugih institucija, koji takođe svjedoče o uspješnosti ove turističke sezone. 

“Jedan od najmjerodavnijih pokazatelja realizacije turističke sezone je prihod od boravišne takse. Od početka godine zaključno sa 17. avgustom prihod iznosi 1.440.000 eura, što je 35% više u odnosu na isti period prethodne godine. Takođe, Aerodromi Crne Gore su od 1. januara do 31. jula opslužili 1.353.618 putnika, što je na 95% rezultata iz uporednog perioda 2019. godine”, istakla je Vujović.

Sa dobrom posjećenošću mogu se pohvaliti i u Nacionalnim parkovima Crne Gore, koje je od početka godine zaključno sa 13. avgustom obišlo preko 420.000 posjetilaca, što je 45% više u odnosu na isti period prethodne godine i oko 25% više u odnosu na 2019.

Kada je riječ o strukturi gostiju, tokom prvih šest mjeseci zabilježen je najveći broj turista sa tržišta Rusije, Srbije, Njemačke, BIH, Francuske, Turske i Velike Britanije. Takođe, bilježi se značajan rast broja gostiju i sa novih emitivnih tržišta. 

“Kod tržišta Skandinavije bilježimo najveći rast broja turista u odnosu na prethodnu godinu. Tako sa tržišta Danske bilježimo 6% više turista, gotovo 5% više turista iz Finske, tri puta više iz Švedske, 2,4 puta više iz Norveške. Osim toga, zahvaljujući avio liniji Air Baltic-a na realaciji Riga – Tivat, bilježimo značajan rast broja turista iz baltičkih zemalja. Zabilježen je rast od 67% u dolascima turista iz Estonije, rast od 60% u dolascima turista iz Letonije, dok je zabolježeno 2,4 puta više turista iz Litvanije”, kazala je predstavnica NTOCG. 

Kako bi se ovakvi pozitivni rezultati nastavili i u narednom periodu, te kako bi Crna Gora nastavila da bilježi sjajnu posjećenost i van tuističke sezone, NTOCG vrijedno radi na promiciji destinacije kod šire publike. Fokus će biti stavljen na digitalnoj prisutnosti i ciljanim marketinškim kampanjama usmjerenim ka važnim tržištima. 

“U planu su studijske posjete austrijskih, švajcarskih, belgijskih, njemačkih medija i turoperatera, učešće na Svjetskoj turističkoj berzi u Londonu, sajmu u Parizu, a nakon toga već krećemo sa pripremama za sajmove u 2024. godini”, najavila je Vujović. 

Foto: MediaBiro

NIKŠIĆ PROGNOZA