Negativno mišljenje DRI na finansijske izvještaje i poslovanje CEDIS-a

Državna revizorska institucija izrazila je negativno mišljenje na reviziju Godišnjih finansijskih izvještaja i na reviziju pravilnosti poslovanja Crnogorskog elektroditributivnog sistema (CEDIS) za 2022. godinu. Utvrđena su odstupanja i neusklađenosti poslovanja sa Zakonom o upravljanju i unutrašnjim kontrolama u javnom sektoru, Zakonom o radu,  Zakonom o obligacionim odnosima, Zakonom o privrednim društvima, Zakonom o javnim nabavkama i Pravilnikom o kancelarijskom i arhivskom poslovanju.

O izvještaju je odlučivao nadležni Kolegijum DRI u koji čine senator Zoran Jelić (rukovodilac Kolegijuma) i senator dr Milan Dabović (član Kolegijuma).

“Finansijskom revizijom je utvrđeno da Društvo ne posjeduje dokumentaciju o vlasništvu za dio sredstava, koji se odnosi na zemljište i građevinske objekte sa iskazanom sadašnjom vrijednošću od 5.632.156,23 eura, a koja služe u svrhu obavljanja djelatnosti Društva”, navodi se u izvještaju DRI.

Kako u tom periodu nije postojala dokumentacija o vlasništvu, ta imovina nije prikazana kao osnivački ulog.

“Nadležni Kolegijum preporučuje Društvu da u saradnji sa Osnivačem nastavi aktivnosti na rješavanju imovinsko pravnog statusa imovine kako bi Društvo realno iskazalo stanje imovine i kapitala”, navodi se u saopštenju.

Takođe, primjenom prosječne poreske stope (14,92%), na iznos razlike sadašnjih vrijednosti sredstava na koja se obračunava amortizacija u računovodstvene i poreske svrhe od skoro 60 miliona utvrđen je iznos odloženih poreskih obaveza od skoto devet miliona.

“Kako je Društvo u Iskazu o finansijskoj poziciji na dan 31.12.2022. godine odložene poreske obaveze iskazalo u iznosu od 5.323.733 €, obračunom je utvrđena razlika u iznosu od 3.616.168 € (dio odloženih poreskih obaveza od 4.305.540,08 € odnosi na odložene poreske obaveze po osnovu revalorizacije sredstava, a dio od 4.634.360,92 € odnosi se na odložene poreske obaveze po osnovu razlike u obračunu amortizacije za računovodstvene i poreske svrhe)”, navodi se u saopštenju.

Kako je CEDIS prethodno u bilansima prikazao Odloženu poresku obavezu u iznosu od 42.209 eura, iz DRI preporučuju da je neophodno izvršiti korekciju na računu koji se odnosi na Odložene poreske obaveze i na računu – Odloženi poreski rashodi ili prihodi iznosom od 3.616.168 eura. 

Revizijom pravilnosti Godišnjih finansijskih izvještaja DOO „Crnogorski elektrodistributivni sistem“ – Podgorica za 2022. godinu utvrđena su odstupanja i neusklađenosti poslovanja Društva sa Zakonom o upravljanju i unutrašnjim kontrolama u javnom sektoru, Zakonom o radu,  Zakonom o obligacionim odnosima, Zakonom o privrednim društvima, Zakonom o javnim nabavkama i Pravilnikom o kancelarijskom i arhivskom poslovanju.

“Društvo je u značajnom broju (u prosjeku 247 lica na mjesečnom nivou) vršilo zapošljavanje putem Sporazuma o preuzimanju zaposlenih u Agenciji, privrednim društvima, državnim organima (zaposlene i lica u vd stanju), državnim i lokalnim preduzećima, bez sprovođenja javnog oglasa”, navodi se u saopštenju.

Kako je saopšteno u izvještaju, CEDIS treba da obezbijedi jednaku dostupnost radnih mjesta nezaposlenim licima i ograniči prostor za diskriminaciju lica koja traže zapošljavanje.

“Usluge Agencije za privremeno ustupanje zaposlenih po pravilu treba koristiti samo za poslove koji zahtijevaju privremeni rad”, navodi se u izvještaju.

Kako se dalje navodi, društvo prilikom sprovođenja nabavki nije poštovalo Zakon o javnim nabavkama i nije sprovelo postupke javnih/jednostavnih nabavki, što je za posljedicu imalo podjelu predmeta nabavke, izbjegavanje postupaka javne nabavke i primjene Zakona o javnim nabavkama.

“Društvo je tokom 2022. godine vršilo jednostavne nabavke brojila, građevinskih radova, električnog materijala/opreme, usluga obezbjeđenja objekata, nabavka i ispitivanje PP aparata, nabavka betonskih kućica, kancelarijskog materijala, kancelarijskog namještaja, računarske opreme itd. ukupne procijenjene vrijednosti nabavki 2.023.624,98 € i ukupne ugovorene vrijednost 2.497.040,66 € (sa PDV-om) bez sprovođenja odgovarajućeg postupka javne, odnosno jednostavne nabavke”, kazali su iz DRI.

Izvještaj o reviziji Godišnjeg finansijskog izvještaja DOO „Crnogorski elektrodistributivni sistem“ – Podgorica za 2022. godinu će se dostaviti Odboru direktora kao organu upravljanja i rukovođenja Društva; AD „Elektroprivreda“ Nikšić kao osnivaču Društva; Ministarstvu finansija i Ministarstvu energetike i rudarstva, radi unapređenja položaja Društva i jačanja odgovornosti u upravljanju javnim finansijama i Odboru za ekonomiju, budžet i finansije Skupštine Crne Gore. Shodno Protokolu o saradnji, predmetni izvještaj će se dostaviti na uvid Vrhovnom državnom tužilaštvu.

“Društvo „Crnogorski elektrodistributivni sistem“ – Podgorica je dužno do 15. marta 2024. godine dostaviti DRI Plan aktivnosti za realizaciju izdatih preporuka i do 02. septembra 2024. godine Izvještaj o sprovedenim radnjama po izrađenim i dostavljenim preporukama”, kazali su iz DRI.

Foto: Printscreen/Youtube

NIKŠIĆ PROGNOZA