„Nastavak dijaloga preduslov rješavanja krize u Institutu“

U prostorijama Media centra Unije slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG), danas je održana tematska konferencija „Dijalogom za spas Instituta ‘Dr Simo Milošević’ Igalo“ u organizaciji USSCG i Sindikalne organizacije Instituta „Dr Simo Milošević“ Igalo.

Ocijenjeno je da Institut „Dr Simo Milošević“ Igalo (Institut) sa 74 godina tradicije, od čega 40 godina prisutnosti na evropskom tržištu, nema alternativu, te da kao rehabilitacioni, preventivni, edukacioni, naučnoistraživački centar i kao nastavna baza Medicinskog fakulteta zaslužuje efikasno, trajno i održivo rješenje. Da bi Institut trebalo da ostane u državnom vlasništvu gotovo je jedinstven stav svih učesnika današnje konferencije, saopšteno je iz Unije slobodnih sindikata.

Na konferenciji je predstavljeno više mogućih modela za očuvanje Instituta što je pokazalo da je u prethodnom periodu u potpunosti izostao međusobni dijalog donosicoca odluka i svih zainteresovanih za budućnost Instituta.

„Budući da je od strane učesnika ocijenjeno da ova konferencija predstavlja prvi inkluzivni razgovor svih zainteresovanih strana, a kako nije bilo dovoljno prostora za debatu o svim iznijetim modelima ponaosob, zaključeno je da USSCG sa ove konferencije uputi poziv predsjedniku Vlade da najkasnije do kraja naredne sedmice bude domaćin sastanka na kojem će se usaglasiti najprihvatljiviji model za očuvanje Instituta. Naime, usljed izostanka jasne vizije budućeg razvoja Instituta, nedostatnosti ključnih podataka, te nedostatka analize troškova svih predloženih modela, nastavak razgovora u najkraćem roku ocijenjen je kao preduslov rješavanja kako trenutne krize, tako i budućnosti Instituta i očuvanja medicinskog i nemedicinskog kadra“, navode iz Unije slobodnih sindikata.

Učesnici konferencije, kako kažu, ocijenili su da preduslov budućeg razvoja i održivosti Instituta, bez obzira na to koji se model odabere za najprihvatljviji, mora biti vezan za stručnost menadžmenta oslobođenog političkog uticaja, investiranje u postojeće kapacitete, potpisivanje Kolektivnog ugovora radi sprječavanja daljeg nastanka dugovanja prema radnicima i na stvarnim potrebama kreirane sistematizacije radnih mjesta.

Tematskoj konferenciji prisustvovali su: Aleksandar Damjanović – ministar finansija u tehničkom mandatu; Marija Krgović – savjetnica u Kabinetu predsjednika Vlade; Luka Đukanović – direktor Direktorata za IPA projekte, inovacije, zdravstveni turizam u Ministarstvu zdravlja; dr Vuk Kadić – direktor Fonda zdravstva; Ivan Otović – predsjednik Skuštine Opštine Herceg Novi; Marko Lučić i Jovan Subotić – odbornici u Skupštini Opštine Herceg Novi; Batrić Kontić – predsjednik Odbora direktora Instituta; dr Savo Marić – Izvršni direktor Instituta; Marija Miličković – članica Odbora direktora Instituta; Žarko Rakčević – predstavnik manjinskih akcionara Instituta; Boris Mugoša – Socijaldemokrate Crne Gore; Vatroslav Belan – Liberalna partija CG i Mihailo Anđušić – Demokratska partija socijalista CG.

Organizatori konferencije su istom obilježili završetak kampanje koju su posvetili očuvanju Instituta, očuvanju medicinskog i nemedicinskog kadra koji se već naveliko odliva, te očuvanju radnih mjesta, a koju kampanju su u kontinuitetu sprovodili od 03. avgusta 2023. godine prikupljanjem potpisa podrške za spas Instituta. Do dana održavanja konferencije prikupljeno je gotovo 19.000 potpisa podrške građana/ki Crne Gore.

„Ovom kampanjom Unija slobodnih sindikata Crne Gore ujedno je pokazala odlučnost u realizaciji svoje kongresne Rezolucije o zaštiti privrednih subjekata od nacionalnog interesa, među kojim subjektima je svakako Institut Igalo“, saopšteno je iz USSCG.

Foto: Institut Igalo

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA