Na Žabljaku 12 odsto više turista nego u 2022.

Sezona na Žabljaku je u punom jeku, iako je ove godine zakasnila zbog veoma loših vremenskih prilika u maju i junu, priliv gostiju u avgustu je znatno bolji, kazao je aganciji Media Biro direktor Turističke organizacije (TO) Žabljaka Stojan Abazović.

“Prema posljednjim podacima u našem gradu trenutno boravi 12 odsto više turista nego u istom periodu protekle godine. Priliv od izletničkih taksi takođe je znatno veći nego prethodnih godina, tako da možemo reći da smo jako zadovoljni tokom ljetnje turističke sezone”, kazao je on.

Prema njegovim riječima, u maju i junu mjesecu na području žabljačke opštine dominirali su turisti iz Velike Britanije.

“Trenutno dominira Zapadno tržište, turisti iz Francuske i Njemačke su najbrojniji, zatim turisti iz zamalja Beneluksa kao i iz Izraela. Struktura gostiju na Žabljaka je iz godine u godinu veoma slična”, istakao je on.

Abazović je kazao da su ponudu ljetnje sezone ove godine upotpunila i dva festivala koja su se organizovala u toj opštini, i najavio održavanje turnira u košarci kao i biciklističke trke na Štuocima.

“Povodom zatvaranja Wild Beuty Art festivala pred žabljačkom publikom nastupiće Bilja Krstić sa svojim bendom, tako da ovim putem pozivam sve ljubitelje našeg grada da nas posjete, i uživaju u koncertu”, poručio je on.

Žugić: Opština Žabljak je finansijski stabilna, u planu brojni instrastrukturni projekti.

Uz nasljeđeni budžet, 2023.godina za predsjednika Opštine Žabljak Radoša Žugića predstavlja pokazni izazov, a i određenu obavezu u realizaciji insfrastrukturnih projekata kao i održavanja budžeta koji je realizovan za vrijeme prethodne vlasti.

“U trenutku preuzimanja vlasti početkom godine, zatekli smo jedno nedovoljno stanje kadrovske osnaženosti, koja bi se suočila sa problemima lokalne samouprave. Kada su u pitanju finansije, mogu reći da je naša opština finsijski stabilna, i istakao bih da prilikom preuzimanja vlasti nismo zatekli nikave dugove”, kazao je predsjednik Opštine Žabljak.

Milion i trista hiljada eura prenešenih sredstava, sa jedne strane predstavljaju pozitivan dio priče, dok sa druge, kako je kazao Žugić, to se može tumačiti kao izostanak ideja za realizaciju projekata tokom mandata prethodne vlasti, za kojima je ova opština u proteklom periodu imala veliku potrebu.

“Sredstva su ostala neutrošena, i nisu upućena ka projektnim rješenjima koja su svakako bila neophodna za našu opštinu”, rekao je on.

Kako je istakao, Žabljak kao poznata zimska turistička destinacija, u proteklom periodu je preuzala primat ljetnje turističke destinacije, kada u gradu pod Durmitorom boravi znatno veći broj turista nego što je to slučaj tokom zime.

“Zimska turistička sezona biće veliki izazov za novu lokalnu vlast, planirano je svečano otvaranje zimske turističke sezone, u pripremi su novi sadržaji za vrijeme novogodišnjih i božićnih praznika, kao i otvaranje klizališta tokom zimskih mjeseci. Ono što će definitivno biti primarno i u našem fokusu tokom narednog perioda jeste održavanje puteva, pogotovo tokom zimskih mjeseci, što je značajno kako za turiste, tako i za lokalno stanovništvo”, poručio je on.

Kao i čelnici Opštine Žabljak, i hotelijeri su zadovoljni posjetom turista. Menadžer hotela

“Polar star” Nikola Radulović kazao je da su tokom jula kapaciteti u tom objektu bili popunjeni za 95 odsto.

“Tokom prvih 15 dana avgusta svi kapaciteti su popunjeni, i mogu reći da tokom jula i avgusta sezona ide uobičajno dobrim tokom, to su mjeseci u kojima mi uobičajno bilježimo odličnu posjećenost, što je i slučaj u ovoj godini”, rekao je on.

Pored domaćih turista, hotel posjete najviše turisti iz Izraela, Francuske i Holandije, kazao je Radulović.

“Ove godine su turisti iz Njemačke brojniji, a primjetan je i porast dolazaka iz Saudijske Arabije. Usljed poskupljnja na globalnom nivou, i cijene u našem hotelu su porasle, ali do sad nismo imali pimjedbu gostiju na iste”, poručio je on.

foto:Mediabiro

NIKŠIĆ PROGNOZA