Mrdović: Ibrahimović nezakonito zapošljava

Nedopustivo je u finišu izborne kampanje zapošljavati čak šest generalnih direktora u jednom ministarstvu, ocijenila je za Portal RTCG Ines Mrdović iz nevladine organizacije “Akcija za socijalnu pravdu”, komentarišući to što ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović ovih dana traži putem konkursa šest pomoćnika. To je, prema njenim riječima zlupotreba vlasti. Iz Ministarstva kapitalnih investicija (MKI) za naš Portal navode da su odluku o pokretanju postupka za popunjavanje radnih mjesta poslali 4. maja , a da je objavljena dvadesetak dana kasnije.

Uprava za ljudske resurse za potrebe MKI raspisala je 26. maja javni oglas za šest direktora/direktorica direktorata u tom resoru. Konkursi traju do 15. juna. Oglas se raspisuje dvije sedmice prije vanrednih parlamentarnih izbora, a rukovodioci se biraju na mandat od pet godina.

Mrdović navodi da je na sceni potpuna uzurpacija pozicija i izigravanje zakona.

“Uz svesrdni izostanak postupanja i provjera od nadležnih institucija. Zloupotrebljava se vlast i ne haje za periode izbornih kampanja, kako bi se sitno okoristilo, a zarad partijskih, nepotističkih ili kakvih god drugih interesa”, kategorična je Mrdović.

Požurili da imenuju saradnike 

Ovo je, kaže ona, znak da se želi požuriti što prije da bi imenovali osobe koje su predstavnicima ove Vlade vjerovatno već i poznate.

“A koja će sigurno (Vlada) i nakon izbora, a do formiranja nove vlade, nastaviti da imenuje, razrješava, odlučuje o svim manje ili više bitnim ili o najkrupnijim pitanjima, kao da je u punom mandatu, a ne što su bez političkog legitimiteta već mjesecima”, navodi Mrdović.

Direktorima direktorata mandat ne prestaje izborom nove Vlade ili ministra, što znači da će novi ministar nakon izbora većinu saradnika imati iz sadašnje vlasti.

Mrdović međutim, pojašnjava da odluka neke buduće vlade u vezi MKI može biti reorganizacija ovog ministarstva, ili se prosto može donijeti novi akt o sistematizaciji, kojim će se promijeniti broj i nazivi direktorata.

“Što će značiti da oni koji sada budu postavljeni za generalne direktore, mogu postati višak i umjesto njih biti postavljeni drugi. Naravno, čitava ova stvar dobija drugačije obrise kada se zna da će oni koji postanu višak imati pravo da punu godinu dobijaju naknadu u visini poslednje plate (ukoliko nijesu postavljeni kao VD). Dakle, sve je o novcu i na teret osiromašenih građana i niko o tome ne vodi računa“, zaključuje Mrdović.

Datumi sporni, kadrovski plan urađen u martu

Iz MKI kažu da su napravili kadrovski plan još 16. marta kojim su predviđene ove pozicije, a da su od Ministarstva finansija dobili saglasnost 19. aprila. Osim generalnih direktora tražili su i dva samostalna savjetnika.

“MKI je od MF kao nadležnog organa za budžet, dobilo saglasnost na osnovu usvojenog Kadrovskog plana, broj akta: 02-100/23-1677/1 od 19. aprila 2023. godine. MKI je proslijedilo Odluke o pokretanju postupka za popunu navedenih radnih mjesta 04. maja 2023. godine, nadležnom organu za upravljanje kadrovima, međutim isti su objavili naznačene konkurse 26. maja 2023. godine”, pojasnili su iz resora kojim rukoodi Ibrahimović.

“Ministarstvo kapitalnih investicija je uprkos nedostatku rukovodnog kadra na određenim pozicijama imalo veoma intezivnu i upsješnu godinu i u svim direktoratima i oblastima koje pokriva zabilježio napredak, te vjerujemo da će popunjavanjem nedostajućih mjesta kvalitet rada biti podignut na veći nivo. Vjerujemo da je razlog i vremenski okvir u kom je objavljen oglas, isključivo opterećenost i obim posla koji ima Uprava za ljudske resurse, a na osnovu svega navedenog, ključan podatak je usvajanje Kadrovskog plana od strane Vlade Crne Gore za 2023. godinu, za zapošljavanje osam izvršilaca”, navodi se u odgovoru.

Kažu da su na potrebu rješavanja kadrovskih pitanja u ovom veoma obimnom i kompleksnom resoru, ukazivali i ranije.

Na konkursu se za potrebe MKI traži rukovodilac Direktorata za kapiralne i IPA projekte, rukovodilac Direktorata za energetiku, za drumski saobraćaj i homolologaciju vozila, a otvoren je i konkurs za direktora Direktorata za geologiju i rudarstvo. Traži se i direktor Direktorata za željezničku infrastrukturu i saobraćaj kao i rukovodilc Direktorata za vazdušni saobraćaj.

Uslovi su da imaju VII1 nivo kvalifikacije obrazovanja, fakultet iz oblasti društvenih nauka ili fakultet iz oblasti tehničko-tehnoloških nauka ili prirodnih nauka, položen stručni ispit za rad u državnim organima i najmanje dvije godine radnog iskustva na poslovima rukovođenja ili pet godina radnog iskustva.

izvor,foto:RTCG

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA