Misija Svjetske banke u radnoj posjeti Državnoj revizorskoj instituciji

Delegacija Svjetske banke, u čijem sastavu su eksperti iz oblasti primjene računovodstvenih i revizorskih standarda boravila je u posjeti Državnoj revizorskoj instituciji. Posjeta predstavnika Svjetske banke predstavlja dio misije vezan za pripremu Izvještaja Svjetske banke o poštovanju standarda i kodeksa u računovodstvu i reviziji (ROSC).

Delegaciju Svjetske banke su primili senatori Milan Dabović i Branislav Radulović sa saradnicima, Željkom Nedovićem, državnim revizorom – rukovodiocem Odjeljenja za reviziju privrednih društava čiji je osnivač država ili ima država većinko vlasništvo i Milenom Pavićević, rukovoditeljkom Jedinice za unutrašnju reviziju.

“Jedan od ciljeva ove misije jeste ocjena primjene institucionalnog okvira za finansijsko izvještavanje i reviziju državnih preduzeća, usklađenosti Crne Gore sa EU pravnom tekovinom u oblasti korporativnog računovodstva i revizije, kao i ocjena kvaliteta finansijskih izvještaja državnih preduzeća”, saopšteno je iz DRI.

Tokom razgovora, predstavnici Državne revizorske institucije su upoznali tim Svjetske banke sa metodologijom rada revizije privrednih društava čiji je osnivač država ili u kojima država ima većinsko vlasništvo, metodologijom vršenja revizije uspjeha u oblasti privrednih društava, kao i sa saradnjom internih revizora u privrednim društvima i Državnom revizorskom institucijom.

Takođe, na sastanku je dat osvrt na primjenu Zakona o privrednim društvima, Zakona o računovodstvu i Zakona o reviziji sa aspekta eksterne revizije i istaknuti su tim povodom ključni nedostaci utvrđeni revizijom u oblasti knjigovodstvene evidencije i finansijskog izvještavanja kod privrednih preduzeća u vlasništvu države.

Foto: Dan

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA