Ministarstvo poljoprivrede nema evidenciju o sumnjivim korisnicima

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja (MPRR) od septembra 2022. godine do danas nije realizovalo tri preporuke Državne revizorske institucije (DRI). Resor na čijem je čelu Vladimir Joković nije uredio evidenciju kojom raspolažu operativno odgovorne osobe za implementaciju mjera agrobudžeta, zatim nije uredio evidenciju o podnosiocima zahtjeva sredstava, niti je obezbijedio sredstva pomoći poljoprivrednim gazdinstvima i socijalnim grupama stanovništva. To je utvrdila DRI prilikom kontrole realizacije preporuka datih u izvještaju „Efikasnost korišćenja subvencija za proizvodnju i pružanje usluga u poljoprivredi iz sredstava budžeta“. MPRR nije nijednu preporuku realizovalo. Četiri su djelimično realizovane, dvije su u fazi realizacije, a tri nisu realizovane.

DRI je krajem septembra 2022. godine dala preporuku da se uredi evidencija kojom raspolažu operativno odgovorne osobe za implementaciju mjera agrobudžeta, a koja se odnosi na sredstva koja su poljoprivredna gazdinstva stekla kroz postupke realizacije agrarnih mjera utvrđenih agrobudžetom (utvrdi način i postupak obrade podataka i čuvanja evidencija na način da iste predstavljaju pouzdan osnov za naknadne provjere i kontrole korišćenja navedenih sredstava). Iz MPRR su naveli da se agrobudžetom kreiraju procedure na način što se imenuju operativno odgovorni službenici za implementaciju agrobudžeta, koji nakon toga vode evidenciju o implementaciji.

– Rješenjem koje je dostavilo Ministarstvo određeni su službenici koji su odgovorni za sprovođenje mjera agrarne politike na način utvrđen Uredbom o uslovima, načinu i dinamici sprovođenja mjera agrarne politike za 2023. godinu – agrobudžet („Službeni list CG“, br. 25/2023). Navedenim rješenjem se ne utvrđuju način i postupak obrade podataka i čuvanja evidencija na način da iste predstavljaju pouzdan osnov za naknadne provjere i kontrole korišćenja navedenih sredstva. Odnosno, isto nema uticaj na realizaciju planiranih aktivnosti subjekta revizije – istakli su iz DRI.

Druga preporuka, koja nije realizovana, odnosi se na uređenje evidencije o podnosiocima zahtjeva/korisnicima sredstava koji su prilikom odlučivanja o ostvarivanju prava na podsticaj u postupku finansijske provjere realnosti i osnovanosti prikazanih troškova doveli u zabludu ili naveli na pogrešan zaključak, na način da omogući da operativno odgovorna osoba za implementaciju mjere agrarne politike Ministarstva preduzme pravovremenu mjeru. MPRR je navelo da je neophodno sačekati usvajanje agrobudžeta kako bi se imenovale operativno odgovorne osobe za implementaciju mjera agrobudžeta, a da će te osobe, nakon imenovanja, biti zadužene da dostavljaju podatke odjeljenju za ekonomske analize i tržište.

– U postupku praćenja realizacije preporuka Ministarstvo nije dostavilo dokumentaciju na osnovu koje je bilo moguće utvrditi da su započete aktivnosti na objedinjavanju postojećih evidencija u jednu evidenciju o podnosiocima zahtjeva/korisnicima sredstava i/ili da je pojačan inspekcijski nadzor nad podnosiocima zahtjeva koji su u evidenciji – naveli su iz DRI.

Treća preporuka koja nije ispunjena odnosi se na obezbjeđivanje sredstava pomoći gazdinstvima i/ili socijalnim grupama stanovništva.

– Ove aktivnosti biće sprovedene tokom 2024. godine, na način da će se kriterijumi i procedure definisati agrobudžetom za 2024. godinu – naveli su iz MPRR-a.

Foto: SNP

NIKŠIĆ PROGNOZA