MF: Za varijabile u javnom sektoru isplaćeno 3,2 miliona eura

Za varijabile u javnom sektoru prethodne godine isplaćeno je 3,2 miliona eura, saopšteno je Radiju Crne Gore iz Ministarstva finansija (MF). U tom resoru kažu da očekuju da će nakon primjene nove Odluke o varijabilama, koju je Vlada usvojila prethodne sedmice, stvoriti uštede, ali nemaju projekciju, kako navode, koliko.

Pravo na varijabilu imaju zaposleni u državnim organima, upravama, fondovima i može je dobiti, navode iz Ministarstva finansija, oni koji ostvare izuzetne rezulate, daju poseban doprinos, kvalitet i efikasnost u radu. Takođe, stimulacija na platu, moguća je u slučaju povećanog obima posla, dodatnog angažovanja zbog nepopunjenosti radnih mjesta. To se u odgovorima na pitanja Radija Crne Gore,kaže između ostalog iz resora na čijem je čelu Novica Vuković

“Iznos za varijabile određuje se u skladu sa raspoloživim sredstvima koja se odobravaju, prethodno pribavljenom potvrdom od strane Ministarstva finansija o raspoloživim finansijskim sredstvima. Navedena Odluka se ne primjenjuje na poslanike i zaposlene u službi Skupštine Crne Gore i državne službenike i namještenike zaposlene u organima sudske vlasti, zaposlene u Državnoj revizorskoj instituciji, Agenciji za sprječavanje korupcije i dr.”, naveli su iz Ministarstva finansija.

U Odluci koju je Vlada usvojila prethodne sedmice definisano je da zaposleni može dobiti 70 odsto minimalne zarade za rad od javnog interesa uz saglasnost izvršne vlasti.

“Starješini organa daje se mogućnost da na samoj sjednici Vlade iznese prijedlog i obrazloži članovima Vlade, iz kojeg razloga pojedini zaposleni mogu da ostvare pravo i na veći iznos, kao i na mjesečnu isplatu, i koji su to poslovi od javnog interesa koji su izuzeti i po osnovu kojih je zaposlenom predložena navedena isplata, uz uslov da postoje raspoloživa sredstva koja se pribavljaju potvrdom Ministarstva finansija.”

Iz podataka Centralizovanog obračuna zarada Ministarstva finansija u 2023. godini koji ne obuhvata ministarstva unutrašnjih poslova, te odbrane i ustanove u oblasti zdravstva i prosvjete, dakle, za oko 11 200 zaposlenih po osnovu isplate varijabilnog dijela zarade, utrošeno je oko 3,2 mil. eura u bruto iznosu, naveli su iz Ministarstva.

“Uzimajući u obzir, da se do izmjene navedenog akta, varijabilni dio zarade mogao isplaćivati na mjesečnom nivou do 50% prosječne zarade u državi odnosno do 356 eura neto za 2022. godinu, nedavno usvojenim izmjenama taj iznos je umanjen na 225 eura za zaposlene koji ostvaruju izuzetne rezultate rada i mogu ostvariti to pravo najviše 4 puta godišnje. U ovom trenutku nemamo preciznu projekciju kolike će biti, ali mišljenja smo da će doći do značajne uštede”, poručuju iz resora finansija.

Podsjećamo, nakon što je usvojena izmjenjena odluka o varijabilama iz Akcije za socijalnu pravdu Radiju je rečeno da bi najavljenim izmjenama Zakona o zaradama u javnom sektoru to trebalo ukinuti, jer, kako je rekla Ines Mrdović zaposleni svojim zalaganjem i radom mogu napredovati u službi.

foto:ilustracija/envato

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA