Kovačević: Sa uplatom pomoći je izbjegnuto gašenje Instituta „Igalo”

Uplata pomoći u iznosu od 1,36 miliona eura bila je hitna interventna mjera, od strane Vlade, kojom se spriječila obustava rada 25. aprila, čime se privremeno izbjegao scenario izglednog uvođenja stečaja i gašenja Instituta „Igalo“, kazao je za „Dan“ izvršni direktor državnog preduzeća Zoran Kovačević.

On je istakao da se obrazloženje za pomoć temelji na ugroženoj egzistenciji zaposlenih u Institutu „Igalo“, koja dovodi i do rizika prestanka rada, što bi proizvelo posledice po zdravlje sadašnjih i budućih pacijenata.

– U ovom trenutku u Institutu „Igalo“ se na rehabilitaciji nalazi oko 500 osiguranika FZOCG, dok ih je na čekanju sa uputnicom Fonda oko 900, a godišnje, u prosjeku, liječimo po tom osnovu, između 4.500 i 5.000 naših građana. S obzirom na to da Crna Gora, u ovom trenutku, nema alternativu za taj dio medicinske zaštite građana, Vlada je reagovala promptno u cilju normalizacije situacije, do početka realizacije mjera potrebnih za dugoročnu normalizaciju poslovanja Instituta „Igalo“. Ono što treba napomenuti je da Institut „Igalo“ pomenuti iznos već ima zarađen kod Fonda zdravstva, ali ga ne može povući zbog blokade računa od strane Agencije za osiguranje depozita Srbije i po osnovu tužbi zaposlenih iz ranijeg perioda – izjavio je Kovačević.

• Kada očekujete da se odblokira račun Instituta, odnosno da Vlada realizuje pomoć od 10 miliona eura kojom bi se platio dug prema Agenciji za osiguranje depozita?

– Da bi se taj novac uplatio, a sve u skladu sa Zakonom o državnoj pomoći, mora biti izrađen i usvojen tzv. Plan spasavanja-sanacije Instituta „Igalo“, o čijoj usklađenosti sa zakonom u konačnom odlučuje Agencija za zaštitu konkurencije. S obzirom na to da se kroz pomoć Vlade nije riješila blokada računa od preko četiri mjeseca, koja vitalno ugrožava rad Instituta, nadamo se da će se to završiti što prije, jer nam i dalje prijeti stečaj i obustava poslovanja.

• Ukoliko se ne realizuje pomoć od 10 miliona, da li će radnici Instituta ponovo biti u istoj situaciji kao prethodnih pet mjeseci – da rade, a da ne primaju zarade?

– Nažalost, dok se ne skinu gore pomenute blokade računa, ne postoji mogućnost povlačenja već zarađenih sredstava i isplate, kako zaposlenih, tako i dobavljača.

• Kakav je Vaš stav o planu Vlade za Institut i da li vjerujete da Institut nakon pomoći od deset miliona a kasnije i ulaganja može biti zdravo preduzeće u smislu da nema finansijskih problema?

– Moj stav je da Institut „Igalo“ uz odgovarajuće restrukturiranje koje bi se temeljilo na stručnom, posvećenom i domaćinskom odnosu, radu i upravljanju u budućnosti ima sjajnu perspektivu. Danas je situacija na tržištu tražnje za onim čime se bavi Institut „Igalo“ znatno bolja nego za vrijeme najuspješnijeg poslovanja naše kompanije sredinom osamdesetih godina prošlog vijeka. Institut i dalje raspolaže izuzetnim kadrovima iz oblasti medicinske rehabiltacije. Prirodni resursi, sa izuzetnom imovinom na jedinstvenoj poziciji uz more na ulazu u Bokokotorski zaliv, koja je ujedno prva na crnogorskoj strani do visokofrekventnog aerodroma Dubrovnik i na 20 km od tivatskog aerodroma, samo su dio sadržaja svijetle perspektive Instituta „Igalo“ u budućnosti.

Ako riješimo probleme, Norvežani će se vratiti

Nažalost, neizvjesnost u kojoj se Institut „Igalo“ našao zbog blokada računa i štrajkova zaposlenih tokom prošle godine, dovela je do gubitka Norveškog programa, kazao je Kovačević.

– Oni iz Instituta nisu otišli zbog kvaliteta usluga kojima su prezadovoljni posebno onim dijelom koji se vezuje za medicinsku rehabilitaciju. Ja sam siguran da će se norveški državni program vratiti u Institut čim se situacija u njemu stabilizuje. Odnosno, ako uspijemo riješiti probleme do isteka ugovora koji imaju u turskoj Balčovi, Norvežani će se sigurno vratiti kod nas, to su poruke koje dobijamo, kako od pacijenata, tako i od njihovih zvaničnika – istakao je Kovačević.

Foto: Univerzitet Crne Gore

Precizirao je da se ukupan prihod koji su ostvarivali po osnovu norveškog programa 2018–2023. godine, kretao od 2,9 do 1,8 miliona eura godišnje.

– Na pad prihoda u tih pet godina uticala je, kako kriza izazvana epidemijom koronavirusa, tako i nestabilnost u poslovanju Instituta „Igalo“ posljednje dvije godine, zasnovana prije svega na blokadi računa po osnovu tužbe srpske Agencije za osiguranje depozita zbog duga – kredita prema Jugobanci iz osamdesetih godina kojim je završena izgradnja objekta poznatog kao druga faza – rekao je Kovačević.

Brend koji postoji 75 godina

• Šta bi odlazak Instituta u stečaj značio za Crnu Goru? Koliko bismo kao država i društvo izgubili ako se ne bi realizovao plan Vlade?

– Institut „Dr Simo Milošević“ Igalo jedna je od nekoliko diferentnih prednosti koje Crna Gora ima u odnosu na ostale turističke destinacije. Brend koji postoji preko 75 godina u oblasti zdravstvenog turizma. Utemeljen na znanju, prirodnim resursima i izvanrednoj imovini. Jedina je ustanova u koju ljudi iz inostranstva dolaze, u Crnu Goru u značajnijem broju, radi medicinskih razloga – liječenja. Međutim, za Crnu Goru i njene građane Institut „Igalo“ znači mnogo više od toga, jer se u njemu svake godine preko Fonda zdravstva, što bi se narodski reklo „na zdravstvenu knjižicu“ liječi od 4.500 do 5.000 naših građana. To liječenje, kao jedina ustanova kod nas za medicinsku rehabilitaciju, Institut obavlja za našu državu po privilegovanim cijenama, do mjere da je posmatrano čisto ekonomski na gubitku. Nestankom Instituta, sve kategorije pacijenata, od djece, preko postoperativnih fizijatrijskih, kardio do nepokretnih, ostaju bez odgovarajuće zdravstvene skrbi, što će pored patnje njih i njihovih porodica izazvati znatan rast troškova u državnom budžetu po osnovu povećanja broja lica sa invaliditetom na ime tzv. invalidnina. S obzirom na to da ne postoji ta vrsta ponude ni u bližem okruženju, probajte zamisliti koji će to iznosi biti u budućnosti – naveo je Kovačević.

Foto: Institut „Igalo“

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA