Koncesionar rudnika Brskovo spreman da razgovara sa državom

Privodi se kraju rad Međuresornog radnog tima za izradu stručne analize Ugovora o koncesiji za rudnik Brskovo, te bi odluka o potencijalnom raskidanju ugovora trebala biti donesena početkom sljedeće sedmice.

Na posljednjoj sjednici otvorenoj za javnost zastupnik kompanije Tara Resources, Luka Popović ponovio je da nema osnova za raskid ugovora i da nisu odgovorni za kršenje rokova propisanih ugovorom.

“Imamo činjenicu da je donošenje planskog dokumenta potpuno u nadležnosti države i da koncesionar ne može da preuzme ingerencije države i nadležnih organa u tom postupku, da tu nikakve odgovornosti koncesionara i nema. Jedina odgovornost za kašnjenje izvršenja obaveza koncesionara jeste na državnim organima. S druge strane koncesionar ispunjava svoje obaveze, plaća koncesionu naknadu a nema ništa za uzvrat iz tog ugovora, ima finansijske gubitke zbog toga što se toliko kasni sa planskom dokumentacijom. To ukazuje da imamo jednog savjesnog koncesionara koji ispunjava svoje obaveze,” kazao je Popović.

Predstavnica Instituta za javno zdravlje doktorica Ivana Joksimović podsjetila je da ono što najviše brine građane Mojkovca i širu javnost kada je u pitanju ovaj projekat rizik od narušavanja zdravlja ljudi i životne sredine.

“Najveći je interes za zaštitu životne sredine i zdravlja, što vjerujem da nam je svima cilj. Prema Članu 40 koncesionar je dužan da upravlja rizicima po okruženje. U istraživanjima koja su rađena 2019. i 2020. se navodi da postoji opterećenje površinskih voda, da imamo rudnicu koja je kontaminirana koja se uliva u Taru i to su realne stvari koje se tiču rizika koji idu na štetu okruženja,” kazala je dr Joksimović.

Zabrinutost za pitanje zdravlja stanovnika Mojkovca i životne sredine koja okružuje prostor rudnika Brskovo ponovo je izrazio i odbornik Skupštine opštine Mojkovac, Miloš Rajković koji je iznio optužbe na račun koncesionara.

“U prethodnih nekoliko sedmica smo pokazali koliko je ova firma neozbiljna, koliko žele sve da urade da izvuku prirodna bogatstva Crne Gore na jedan najneprizemniji način šteteći životnoj sredini i zdravlju građana. Zamislite da dozvolimo kompaniji koja nikad nije rudarila i koja nema ništa u svom vlasništvu, kojoj je sporan kapital, koja je uvodila nove ljude na pozicijama, da se igra sa životima i zdravljem građana Mojkovca i sjevera Crne Gore,” poručio je Rajković.

Advokat Popović je odgovorio na ove optužbe i istakao da su dosadašnjim radom pokazali da navodi o neozbiljnosti kompanije ne stoje.

“Ovdje imamo odgovornog koncesionara koji je do sada ispoštovao sve obaveze iz ugovora, koji je uložio preko 30 miliona eura u bušenja, tehničko-ekološke studije, angažovanje međunarodnih stručnjaka. Imamo i dalje koncesionara koji je spreman da razgovara sa državom i koji je smatra da sada i u budućnosti može biti dobar partner državi u rješavanju svih eventualnih rizika koje projekat može imati po lokalnu zajednicu, Mojkovac i šire. Projekat je ekonomski značajan za Mojkovac, Crnu Goru, može da značajno pogura rudarski sektor. Jedini zaključak koji možemo da damo je da se radi o ozbiljnom koncesionaru,” podvukao je Popović.

Predsjednica Radne grupe i državna sekretarka u ministarstvu energetike i rudarstva Vesna Brajović podsjetila je da radna grupa u prethodnom periodu razmotrila i od dokumentacije analizirala Ugovor, anekse ugovora, Mišljenje Zaštitnice, Stav Agencije za zaštitu životne sredine, dokumentaciju koju je dostavilo Ministarstvo ekologije vezano za uticaj žive iz rudnika, Stav Instituta za javno zdravlje, dopis Sonje Radović Jelovac, uticaj ekonomskog aspekta ovog projekta na građane Mojkovca…

Brajović je ovom prilikom istakla da zaključak koji će dostaviti Vladi početkom iduće radne sedmice mora biti objektivni prikaz onoga što se prethodnih sjednica uradilo i moglo čuti.

foto/video:Media Biro

NIKŠIĆ PROGNOZA