Kompanija “Tara resources” još nije uplatila koncesionu naknadu za rudnik Brskovo?

Švajcarska kompanija “Tara resources” još nije uplatila godišnju koncesionu naknadu za Rudnik Brskovo u Mojkovcu, saznanja su Antene M.

Godišnja koncesiona naknada trebalo je da bude uplaćena do 31. decembra, čime se, ukoliko je ne uplate do kraja mjeseca, stiče još jedan uslov za raskid ugovora. Antena M saznaje i da su se njemačke diplomate aktivno uključile u lobiranje da se u Mojkovcu otvori rudnik olova i cinka “Brskovo mine”, čemu se protivi dio Mojkovčana. Švajcarska kompanija “Tara resources” računa i na pomoć predsjednika Opštine Mojkovac Veska Delića, koji je predstavnike kompanije ugostio prije svega dva dana.

Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović saopštio je sinoć da su određene strane diplomate u slučaju rudnika Brskovo u Mojkovcu pokazale neprimjereno ponašanje.

“Imali smo neka neprimjerena ponašanja određenih diplomata i diplomatskih krugova, koji pretenduju da nas u Crnoj Gori nauče šta je najbolje za nas i građane Crne Gore”, kazao je Mujović poručivši da Crnu Goru niko ne može da tretira kao koloniju.

Mujović je tako potvrdio pisanje Antene M još iz jula prošle godine kada smo objavili da će se, u slučaju da država ne podrži otvaranje rudnika, Švajcarci okrenuti stranim ambasadama i tražiti pomoć.

Kako naš portal saznaje u lobiranje da se rudnik otvori uključile su se njemačke diplomate, a očekivanje da će strani ambasadori završiti ono što ne mogu i po zakonu ne bi smjele crnogorske državne institucije samo daje na snazi nezvaničnim tvrdnjama da iza švajcarske kompanije stoji kapital i drugih zemalja koje, vođene sopstvenim interesima, vrše pritisak na vladu da se rudnik otvori.

Podsjetimo, da je prema tvrdnjama kompanije „Tara resources“ u dosadašanja istraživanja uloženo oko 30 miliona eura, što je ulog koji Švajcarci očigledno neće tek tako prepustiti propasti.

Delić radi suprotno odluci odbornika SO Mojkovac?

Prema pouzdanim saznanjima Antene M Švajcarci računaju i na čvrstu pomoć predsjednika Opštine Mojkovac Veska Delića koji dolazi iz bivšeg Demokratskog fronta. Kako naš portal saznaje Delić je ugostio predstavnike kompanije u Opštini prije svega dva dana, 23. januara.

Delić se prema saznanjima Antene M u novembru prošle godine u Vladi sastao i sa potpredsjednikom Vlade i ministrom ekonomskog razvoja Nikom Đeljošajem koji je čvrsto na stanovištu da rudnik treba otvoriti. 

Jedno od predizbornih obećanja lokalnih partija u Mojkovcu je bilo upravo otvaranje Brskova. Trenutna vlast se, kako nam tvrde naši izvori, nada da bi otvaranjem rudnika obezbijedila uslove za ostanak na vlasti i nakon narednih lokalnih izbora. Da li je to jedini motiv Delića, ili se iza njegove spremnosti da se, iza kulisa, suprotstavi odluci odbornika lokalnog parlamenta krije još nešto, za sada nijesmo uspjeli da saznamo.

Podsjetimo da je na sjednici Skupštine Opštine Mojkovac 10. novembra podržana Inicijativa o obustavljanju svih aktivnosti iz oblasti rudarstva na lokalitetu Brskovo u Mojkovcu.

Inicijativu su tada podržali opozicioni odbornici DPS-a, ali i jedan odbornik SNP-a i 2 odbornika “Ne damo Mojkovac”. Odbornici “Za budućnost Mojkovca”, Demokrata i URA-e prije glasanja su napustili sjednicu, dok je predsjednik SO Mojkovac iz Demokrata bio protiv.

Iz Opštine Mojkovac su uoči sjednice SO saopštili da je predstavljeni Nacrt DPP za prostor koncesionog područja za eksploataciju mineralnih sirovina – Brskovo manjkav, da ga treba inovirati te da ne isključuju mogućnost referendumskog izjašnjavanja građana o otvaranju rudnika.

Švajcarci nijesu platili godišnju koncesionu naknadu

Prema ugovoru koji je potpisan sa švajcarskom kompanijom koncesionar je dužan da za dobijeno pravo na eksploataciju plaća koncesionu naknadu u iznosu od 648.425 eura godišnje, koja se plaća u dvije jednake rate na kraju juna i decembra.

Prema saznanjima Antene M, švajcarska kompanija nije uplatila novac koji je trebalo da bude uplaćen do 31. decembra, a zbog toga im prijeti blokada računa od Uprave prihoda i carina.

U Ankesu 4 ugovora se navodi da u slučaju kada koncesionar ne vrši plaćanje, odnosno kasni u plaćanju koncesione naknade koje je duže od 30 dana, koncedent ima pravo da raskine ugovor.

Kompanija tako ima manje od sedmicu da uplati naknadu ili će se u suprotnom suočiti sa mogućnošću jednostranog raskida ugovora po još jednom osnovu.

Podsjetimo da je šesti aneks ugovora Vlade i švajcarske kompanije o rudniku Brskovo istekao u julu, kada je završen posljednji rok dat Švajcarcima da pribave dozvole za eksploataciju i otvaranje rudnika. S obzirom na političku nestabilnost u proteklom periodu u našoj zemlji, kompanija je očito analizirala hoće li nova Vlada podržati otvaranje rudnika te da li bi uplaćeni novac mogao biti “protraćen”.

U ugovoru se, podsjetimo, navodi i da je pribavljanje odobrenja i saglasnosti za eksploataciju, donošenje prostorno planske dokumenatcije i izdavanje urbanističko-tehničkih uslova isključivi rizik koncesionara.

Vlada materijal o Brskovu proglasila tajnim

Vlada se, na jučerašnjoj sjednici Vlade, upoznala sa Informacijom o Ugovoru o koncesiji za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju na prostoru bivšeg rudnika „Brskovo”.

Zaduženo je resorno Ministarstvo da povodom ovog pitanja formira međuresorsku radnu grupu koja bi, n ainsistiranje ministra Mujovića, trebalo da donese konačnu odluku o rudniku u narednih mjesec.

Materijal je označen stepenom tajnosti „INTERNO”.

foto:mapsa-Antena M

NIKŠIĆ PROGNOZA